Zdrava Srbija Instagram

ЛАВАНДА У СРБИЈИ


Зачинско и лековито биље, 16.06.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Хибридна лаванда „Будровка“, је отпорни култивар, погодан за гајење у континенталним подручјима јер подноси температуре и до -20 ºС.


Будровка успева на лаганим земљиштима, песковитим или шљунковитим а погодна су јој и глинасто-хумусна земљишта на кречњацима или калцитним стенама.Не подноси кисела и влажна земљишта. Оптимална рН вредност земље за узгој лаванде се креће између 6,5 и 7,5. Ако је земљиште кисело може се поправити додавањем креча, компоста и пепела.


Површина за садњу лаванде мора бити потпуно изложена сунцу. За садњу су погодни брежуљкасти терени који одговарају виноградима. При гајењу лаванде највећи проблем представљају корови. Они су још већи проблем при еколошком гајењу јер се не смеју користити хербициди које је у конвенционалном гајењу потребно аплицирати између редова засада: у мају и јуну па и у августу. И поред употребе хербицида земљиште у засаду треба и међуредно обрађивати. Машинском култивацијом док је засад млад или пак ручно копањем у старијим засадима.


Препоручљива је садња у пролеће (крајем априла или током маја) из разлога што се тада могу садити мање саднице Будровке, које су на тржишту знатно јефтиније. Јесења садња захтева јачу и крупнију садницу која је у могућности поднети зимске услове. Пре садње лаванде, у јесен је потребно припремити земљиште дубљим орањем и додавањем ђубрива (NPK 7:14:21 око 500 kg/hа).


У пролеће земљиште треба прихранити са око 200 kg/hа KAN--а, а након плитке обраде земљишта приступити садњи лаванде. Идућих година у јесен се додаје око 400 kg/hа NPK а у пролеће око 150 kg/hа KAN-а. Ово су оријентационе дозе, јер је свакако пре садње потребно извршити хемијску анализу земљишта и држати се добивених препорука.


Садња биљака се обавља у редове смера север-југ. Препоручиви размаци садње су 150-200 cm између редова, а унутар реда 80-130 cm. Тако за један хектар засада треба од 5000-7000 комада садница.Лаванду треба умерено (оскудно) заливати. То значи да засад треба заливати онда када је сув. У почетној фази раста, након садње, треба му више воде а касније мање. Добро подноси сушу а вишак влаге може довести до одумирања корена и пропадања биљке.


Јаке кише могу смањити удео етеричног уља у цветовима и до 50%.


У првој години гајења потребно је обратити пажњу на јачање бусенова, када лаванду треба резати чим почне стварати цвет. Тада се сва снага биљке усмери на развој бусена, а не на развој цвета на слабим бусеновима.Одржавање засада обухвата орезивање биљака сваке године одмах након цветања. Лаванди је потребно око 3 године да достигне пуну висину. Пуно цветање засада се очекује између друге и пете године. Пуни род се очекује у трећој години раста, а од једног грма добија се 1 до 1,5 kg цвета. За један литар уља потребно је око 50 kg цвета.


Жетва се обавља у јутарњим сатима између 8 и 11 сати када се повуче јутарња роса.Ако у време жетве падне киша, треба причекати неколико сунчаних дана и тек тада косити лаванду.


Најбоље време за жетву је када је на бусеновима горња половина цветова отворена, што зависи од метеоролошких услова и подручја на којем се биљка налази.


Иако постоје лавандина болест коју проузрокује гљивица Phoma lavandulae као и мозаични вирус луцерке на лаванди, код нас су засади здрави па произвођачи од средстава за заштиту биља користе само хербициде.
ЉубишаЂорђевић, дипл. инг.


Bookmark and Share

Mala Pijaca