Zdrava Srbija Instagram

Лековита својства зове


Зачинско и лековито биље, 17.06.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Зова је позната лековита биљка. Расте самоникло у облику жбуна. Понекад може достићи висину и до 5m. Цветови су лековити и користе се за прављење чаја и сока. Цветови су велики бели или жути, састављени од више малих цветића. Беру се у мају и јуну месецу. Станишта зове су најчшће тешко приступачни терени. Лековити су и остали делови биљке (листови, плодови и кора).


Кора зове је лаксатив и диуретик. Дрво зове је мекано изнутра Сок од зове је изузетно пријатан и освежавајући напитак током лета, а уз то има и лековита својства. Сок чисти организам и добар је за бронхије. Зими смирује грозницу и повишену температуру.За прављење овог напитка користе се свежи цветови зове. На 1 литар хладне воде иде 20 цветова зове. Потопите цветове у хладну воду и оставите да одстоји 24 сата, на хладном и тамном месту. Исцедите један лимун и додајте, а онда и 500 грама шећера. Оставите да одстоји све још 24 сата. Неопходно је да повремено промешате сируп, да би се шећер потпуно растопио. Након 24 сата процедите сируп од зове кроз газу. Када је напитак готов сипајте, отприлике трећину чаше сирупа, а онда долијте воду до врха.


Чај изузетно лековитог својства, прави се од сушеног цвета зове. Чај од зове употрбљава се за лечење кашља и бронхитиса, затим код респитаторних инфекција и повишене температуре. Користи се за бољу циркулацију, против несанице, за поспешивање апетита, користи се смањење стомачних грчева. Чај од зове тера на знојење и поспешује мокрење. Користи се код упала бешике, бубрега и циститиса.


Чај је користан и код реуме и болова у костима. Две мале кашике сушеног цвета зове прелијте са шољом кључале воде и оставите да одстоји 10 минута. Процедите и засладите по жељи. Када се прохлади послужите. Пију се две шоље чаја на дан.Влајковац Јоргованка, дипл. Инг.


Bookmark and Share

Mala Pijaca