Zdrava Srbija Instagram

К У П И Н А


Зачинско и лековито биље, 18.06.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Rubus fruticosus


Купина (или купињача, оструга, мурга, јежина, црна јагода, црна купина...) је вишегодишња биљка са крупним и јаким трњем дуж стабла. Лишће је перасто сложено слично лишћу малине, а плод је коштуница тамно-плаве, готово црне боје.


Расте самоникла по ивицама шума и оградама, цвета у лето од августа до октобра, нуди своје карактеристичне плодове, најпре црвене, па љубичасто-црне, сличне плодовима дуда. Њене дуге бодљикаве гране прекривају земљу или се преплићу са гранама осталог грмља.

Неки сматрају да су листови купине здравији од самих плодова.Купина у себи садржи доста гвожђа, калијума, калцијума, магнезијума, јабучне и винске киселине, соли, шећера и витамина А и C.


Још у стара времена грчки лекар Диоскурид је препоручивао лист купине за јачање десни (жвакањем листа), лечење чирева, отворених рана, против болова и за смањење желудачне киселине.


Плини је употребљавао биљне изданке као лек против пролива и крварења, а Арапи су лист купине употребљавали за потенцију.


Народна медицина и данас овој биљци приписује многа лековита својства.


У лековите сврхе користи се њен лист, цвет, плод и корен. Лист купине се извози као лековита сировина.


Млади листови се беру у пролеће, а цветови пре него што се отворе. Плод полузрео је црвене, а сасвим зрео црне боје, а бере се према потреби, зрео или зелен. Корен се вади у рано пролеће или лето.


Сви лековити препарати припремају се од дивље купине, а не од питоме.


За време несташице кинеског чаја за време рату у Европи су правили замену од преврелог лишћа купине, јагоде, грозда и других врста биљака.


Кувано вино од купине је здрав и укусан лек за децу.


У званичној медицини купина има малу примену. Због садржаја танинске материје у листу, препоручује се као средство против пролива.


Цвета преко целог лета, цвет је беле боје и има пет латица.


У нашем поднебљу расте више врста купина, које се разликују по облику листа, броју бодљи, величини плода, а све се користе у лековите сврхе.


Листови се беру лепи, млади и нежни у јуну и јулу по лепом и сувом времену, да би се што пре осушили на промаји.


У народној медицини се употребљава лист у облику чаја који помаже излучивању мокраће и слузи, а уз то и стеже.


Лече се разна крварења, пролив, прехлада, кашаљ, болести грла, ране у устима, кожне болести, користи се за јачање желуца.У народу се користе и зрели, понекад и осушени плодови.


За јачање желуца узима се воћна салата од купине која је корисна за цео организам. Припрема се од шоље купина, шољице куване пшенице у зрну и пола насецкане јабуке. Ови састојци се прелију слатком или киселом павлаком и поспу сецканим лешницима.


Против учесталих дијареја народна медицина саветује да треба пити пре и после јела, три пута дневно, по шољицу хладног чаја, припремљеног од три велике кашике иситњеног сувог листа купине, исто толико листова коприве, преливених кључалом водом и поклопљених да одстоје 2-3 сата.


Зелени плодови купине, осушени и истуцани у прах, добар су лек против хемороида. Прах се узима три пута дневно на врх ножа са мало воде или црног вина.Особама оболелим од парадентозе и гангрене зуба препоручује се следећи лек.
- Две кашике сувог лишћа кувати 10-15 минута у 1/2 l воде, поклопити, оставити да се охлади, затим додати мало јабуковог сирћета или сок од једног лимуна. Овим чајем се испирају уста и десни више пута дневно. Жене га пију ради регулисања менструације или против климактеричних тегоба.


Лек против анемије може се користити дуже време.
- У 2 l домаћег црног вина, ставити 100 g сувог листа купине и 100 g листа коприве, оставити да одстоји 24 сата, затим прокувати 5 минута, прохладити, засладити шумским медом и пити три пута дневно, пре јела по једну шољу. Од њега анемичне особе добијају и руменило у образима.


Плодови су богати витамином C, а њиховим цеђењем се добија освежавајуће пиће, док се кувањем припрема укусан сируп, мармелада, компот, вино или ликер.


Вино од зрелих плодова успешно лечи анемију.


Чајни напитак од лишћа има лепу боју, врло је укусан, аромом подсећа на руски чај и користи се често као његова замена.

Чај од једнаких делова купиновог, малиновог и лишћа шумских јагода, не треба кувати. Једну кашичицу добро уситњене ове мешавине (довољна је за шољицу чаја), прелити врелом водом, поклопити, оставити да одстоји 5 минута, затим процедити, засладити по укусу медом или шећером.


Од минералних материја плодови купине садрже највише калцијума, фосфора, гвожђа, мангана и бакра.


Свежи плодови или њен сок су одлично средство за побољшање крвне слике и снижавање крвног притиска, јачају отпорност организма, побољшавају варење и др. У новије време све чешће се у баштама гаје нове сорте купине без бодљи.
Мирјана Ђорђевић, дипл. Инг.


Bookmark and Share

Mala Pijaca