Zdrava Srbija Instagram

Ангелика – анђеоски корен здравља


Зачинско и лековито биље, 25.06.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Кад се нека биљка зове анђелика или анђеоски корен готово је сигурно да је њена лековитост добро позната и проверена. Чај од ангелике користи се против псоријазе, ангине пекторис, лошег варења и надимања, као и за чишћење респираторних органа.


Вековима уназад ова биљка из породице штитарица (рођака аниса, кима, морача, мирођије, шаргарепе али и отровнице кукуте) уживла је велики углед у борби против заразних болести. У средњевековној Европи корен ангелике носили су око врата да би избели грип. Овај обичај задржао се све до Другог Светског Рата. Првих годину дана децу су купали водом у којој је био потопљен овај корен. Ово се сматрало ефикасним средством за заштиту од куге, тифуса, али и урокљивих очију.


Ангелика је богата есенцијалним уљем које читавој биљци даје пријатан мирис. Међутим треба разликовати есецијално уље добијено из корена од оног које се добија дестилацијом семена ангелике, јер се њихов састав донекле разликује.


Корен ангелике изузетно благотворно делује на органе за варење: стимулише пробаву, отклања надимање и гасове. Вековима ангелика се доказала као добар природни лек за бронхитиса. Помешана са листом подбела и очајницом ангелика поспешује избацивање слузи која се скупља у дисајним путевима.


Ангелика изузетно ефикасно поспешује циркулацију. Ова биљка садржи блокаторе калцијумових канала па се посебно препоручује људима који пате од ангине пекторис. Ангелика разређује крв и препоручује онима који имају повишен крвни притисак. Ипак ову биљку треба пажљиво употребљавати ако користите лекове као што је аспирин.
Такође, ову биљку треба да избегавају труднице.


Чај од ангелике делује благо диуретично, па се препоучује у курама пролећног чишћења организма.


Ангелика садржи псоралене што објашњава њену ефикасност у лечењу кожних болести. Чај од једнаких делова ангелике, аниса, невена и дивље дан и ноћи препоручио бих свима који пате од псоријазе. Међутим када користите чај, тинктуру или есенцијално уље ангелике не треба да се сунчате, јер је ова биљка фототоксична, па се могу јавити алергијске реакције на кожи.


Корен ангелике садржи фитоестрогене сустанце, па се посебно препоручује против болних менструација и симптрома менопаузе. Есенцијално уље ангелике растворено у носећем уљу (од бадема или јојобе) је одлично средство за негу коже, нарочито за даме старије од 40 година.


Ангелика је јестива биљка коју француски посластичари користе за прављење кандираних посластица и деокрација за колаче.Чајна мешавина против лошег варења, надутости и гасова:
ангелика (Angelica arhangelica) 100g
камилица (Matricaria chamomilla) 100g
иђирот (Acorus calamus) 100g

Све биљке помешати, па 1 супену кашику прелити шољом кључале воде (250ml), промешати, поклопити и оставитити да стоји 20 мин. Процедити и пити пола сата пре јела незаслађено.
Чајна мешавина против бронхитиса и за искашљавање нагомилане слузи:
ангелика (Angelica arhangelica) 100g
подбел (Tussilago farfara) 100g
очајница (Marrubium vulgare) 50g
анис (Pimpinela anisum) 50g

Све биљке помешати, па 3 супене кашике прелити са 750ml кључале воде, промешати, поклопити и оставитити да стоји 30 мин. Процедити и пити пола сата после јела по жељи заслађено медом.
Чајна мешавина против ангине пекторис:
ангелика (Angelica arhangelica) 100g
анис (Pimpinela anisum) 100g
матичњак (Melissa officinalis) 100g
рузмарин (Rosmarinus officinalis) 100g

Све биљке помешати, па 3 супене кашике прелити са 750ml кључале воде, промешати, поклопити и оставитити да стоји 30 мин. Процедити и пити у току дана у мањим гутљајима. Ако имате повишен крвни притисак, рузмарин замените глогом.
Чајна мешавина против псоријазе:
ангелика (Angelica arhangelica) 100g
дан и ноћ (Viola tricolor) 100g
корен чичка (Articum lappa) 100g

Све биљке помешати, па 3 супене кашике прелити са 750ml кључале воде, промешати, поклопити и оставитити да стоји 30 мин. Процедити и пити у току дана у мањим гутљајима.
Oблела места мажите невеновим уљем које се спрема на следећи начин: 200g сувих цветова невена прелијте са пола литра бундевиног уља, добро затворите и држите на тамном месту три недеље. Процедите и мажите два пута на дан.
Уље за негу зреле коже:
100ml бадемовог уља
50ml уља јојобе
5 капи есенцијалног уља ангелике
10 капи есенцијалног уља геранијума
5 капи есенцијалног уља петигрина

Све састојке помешати у чистој и сувој флашици и добро промућкати. Чувати на тамном месту. Увече након чишћења лица и умивања чистом водом умасирајте ово уље на још влажну кожу. Ова серум интензивно опоравља кожу и посебно се препоручује женама средњих година јер лицу враћа блиставости и смањује видљивост бора. Најбоље је користити га у пролеће и на јесен. Избегавајте овај серум лети јер није добро излагати се непосредно сунцу или ићи у соларијум док користите овај серум.Момчило Антонијевић

Преузето са http://www.snagabilja.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca