Zdrava Srbija Instagram

Технологија узгоја невена


Зачинско и лековито биље, 13.07.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and ShareНевен (Calendula officinalis L)
(жутељ, огњац, зимород, прстенчац)Од невена се у лековите сврхе могу користити и листови који се прикупљају у време цветања, али се најчешће користе суви цветови или само латице (Calendulae flos), који представљају значајну лековиту биљну сировину, веома разноврсне употребе у народној и званичној медицини.


У традиционалној и народној медицини се употребљава у облику разних чајева за лечење желудачних и цревних оболења, за испирање уста и грла. У облику разних крема, користи се за лечење рана, отока, опекотина, чирева, уједа пчела и oca, а бојене материје се користе за бојење масти и јела.
Технологија узгоја


Плодоред.

Невен се добро уклапа у плодоред пошто је једногодишња биљка, а на исто земљиште се сеје након две године. Најбољи предусеви су стрнине, ђубрене окопавине и једногодишње легуминозе (грашак, пасуљ, грахорице). Пошто рано напушта земљиште, невен је добар предусев за друге културе.Обрада земљишта.

Припрема земљишта је као и за друге културе које се сеју у пролеће. У јесен се земљиште љушти и оре, а у пролеће дрља и равна. После обавезног зимског орања на 25-30 cm, земљиште се поравна и уситни у пролеће, да би се обезбедила збијена постељица за сигурно и једнолично ницање. Није препоручљива употреба органских ђубрива и превелике количине азота, јер тада невен мање цвета. Уз јесењу обраду земљишта треба унети 40-60 kg/hа азота, 60-80 kg/hа фосфора и 80-100 kg/hа калијума.Сетва.

Сетву треба обављати што раније, у марту, када је средња дневна температура 13-16°С, да би што пре могла почети берба цвета, пошто младе биљке невена нису осетљиве на пролећне мразеве. На тај начин се добија већи принос по јединици површине. Сеје се машинама за сетву пшенице директно, са међуредним размаком од 50 cm континуирано, на дубину 3-4 cm. За један хектар довољно је 5-6 kg семена.

Могуће је и гајење невена из расада, али је оправдано само ако се гаји као украсна биљка. Сетва се обавља у топле леје половином фебруара и расад се негује до краја маја, када се расађује на стално место, на исти размак као и код директне сетве.Hera усева. Заједно са сетвом, обавља се и заштита од корова. Када се појави 3-5 правих листова, густ усев се проређује на размак 4-6 cm. Зависно од карактеристика земљишта и закоровљености широколисним коровима, треба обавити две до три култивације. Важно је да усев стално буде слободан од корова, уз добру кондицију биљака. Од хербицида се користе металхлор и прометрин у количини 3+1,5 l/hа, истовремено са сетвом.


Берба цвета.

Крајем јула или почетком августа, када доњи листови почну да жуте, биљке се покосе на 15 cm изнад земље и односе са њиве, која се након тога пођубри са 30-40 kg/hа азота. За три недеље биљке ће поново цветати и цвасти се могу скупљати све до мразева.

Ручна берба цвасти, обично, може почети већ крајем маја. Бере се сукцесивно, сваки други-трећи дан. Цветови се беру заједно са чашичним листовима, а крунични листови се накнадно ишчупају. Цветови се ређе суше заједно са чашичним листовима. Обране цвасти ће сачувати боју и квалитет само ако се суше одмах након брања. Мање количине се суше раширене у танком слоју, на промајном, засењеном месту, а веће количине у сушарама, на 35-40°С. Сува дрога је веома хигроскопна, па се пакује у вишеслојне папирне џакове. Са једног хектара може се добити 300-600 kg сувих круничних листова, односно 800-1500 kg сушених цвасти.
Рашић Сузана, дипл.инж.


Bookmark and Share

Mala Pijaca