Zdrava Srbija Instagram

ЛИПА


Зачинско и лековито биље, 14.07.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


латински назив: Tilia,
други називи: липац, липолист, липа велелиста, зимска липаВелико дрво чије стабло досеже висину од 25 до 30 метара, а старост и до неколико стотина година. У нашим крајевима расту бела или сребрна липа (Tilia tomentosa), великолисна липа (Tilia grandifolia) и ситнолисна (Tilia parvifolia). Захтева од ветрова заштићено земљиште с доста влаге или мало кише у време цветања. Цветање липе почиње крајем прве декаде маја и траје све до почетка јула. Први цветају хибриди из комплекса Tilia intermedia, а почетком јула цвета јапанска црна липа (Tilia japonica). Овако дуг период цветања нема ниједан род шумског дрвећа, што је од великог значаја, с обзиром на то да је цвет свих врста липе медоносан и лековит. Липе су брзорастућа врста. Досежу завидне димензије и дубоку старост.


Мирисна и медоносна, липа је лек за многе болести. Ароматични напитак од цвета липе незаобилазно је природно средство за смиривање и опуштање, јача одбрамбене снаге организма, благотворно делује на кардиоваскуларни систем, а користи се и код повишене температуре.Садница липе се добија из бобица које представљају плод, након цветања липе. Могући проблем код ницања може представљати двострука дормантност, топло хладна стратификација је добро решење, прво две три недеље на влажном и топлом амбијенту (~20°С), а онда на хладном и влажном док се не појаве знаци клијања што чини период од 5-6 месеци, углавном. Семе се може скупљати и у фази када плод тек почне да мења боју и одмах се посеје, у периоду август-септембар зависно од врсте липе. Мада се могу наћи у парковима испод липа клијавци који се појављују. Имају занимљиво нарезане котиледоне који нимало не личе на лист липе, али већ следећи листићи су препознатљиви.


Цвет липе се скупља у јутарњим часовима између 10 и 12 сати, пре јаког сунца, како не би испарила есенцијална уља. Чај од липе је ефикасан лек, а липов мед је веома цењен.Дипл.инж. Игор Ристић


Bookmark and Share

Mala Pijaca