Zdrava Srbija Instagram

Кукурузна свила - лековита својства


Зачинско и лековито биље, 23.07.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Кукуруз је после пшенице, код нас најважнија зрнаста биљка. Највише се користи као крмна биљка, али обзиром да готово сви делови биљке могу да се прераде, кукуруз се намеће као сировина која има широку примену у различитим гранама индустрије због чега има посебан економски значај. Један од важних, мада мало познатих производа који се добијаја од кукуруза је кукурузна свила, захваљујући којој кукуруз сврставамо и у лековите биљке.


У народној медицини, чај од кукурузне свиле се користи као благи диуретик, за избацивање камена и песка из бубрега и мокраћне бешике, против циститиса, гихта, хроничног нефритиса и сличних обољења, као и против реуматизма и реуматоидног артритиса, најчешће у облику чаја или водено-алкохолних екстраката намењених унутрашњој употреби. Кукурузна свила се понегде користи у терапији бенигне хиперплазије простате, против хепатитиса, као антидијабетик код дијабетеса. Конзумирањем овог чаја се у току 24 часа може неколико пута повећати количина излучене мокраће, и то без штетних последица, што је нарочито битно код оних болести где сакупљање воде има неповољно дејство на организам.


Према најновијим истраживањима, свежа кукурузна свила у себи садржи масно и етерично уље, смолу, гуму, алкалоид који има особину да стеже крвне судове, хлорофил, фосфорну киселину и доста калијума и мангана. До сада има мали број радова и истраживања, са аспектима њене примене у народној и званичној медицини. Ипак, може се потврдити да је хемијски састав кукурузне свиле сложен , а у сваком случају директно зависи од варијетета, чак и хибрида кукуруза који је употребљен.Да би се користила као лековито средство кукурузна свила се узима са клипова кукуруза пре опрашивања уз брзо сушење на промаји. Посебну пажњу код убирања свиле треба обратити на примењене пестициде у усеву кукуруза, односно о каренци примењених.


Припрема чаја је једноставна: једна кашичица добро осушене кукурузне свиле прелије се шољом вреле воде, остави да одстоји 5 - 10 минута и процеди. Узима се по супена кашика топлог и незаслађеног чаја на свака два-три сата. Уколико су тегобе израженије, чај се може пити и у већим количинама. Потребно је 25 грама кукурузне свиле и 1 литар воде за припрему чаја, који може да се пије кад се ожедни, уместо воде.Влајковац Јоргованка, дипл. инг.


Bookmark and Share

Mala Pijaca