Zdrava Srbija Instagram

Расхладна комора за воће и поврће која не троши енергију


Екодом, 16.12.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Принцип евапоративног хлађењаТрошкови енергената у пољопривредној производњи и дистрибуцији до купаца представљају значајну ставку и често значе разлику између рентабилне и нерентабилне производње. Истовремено, потреба да се у што већој мери смањи проценат пропадања робе након бербе је све већа. Нарочито уколико имамо у виду да се трошкови производње повећавају из године у годину, а да је пропадање производа услед неадекватног чувања и транспорта нешто што се може избећи или барем умањити у значајној мери применом одређених мера. С тим у вези, обезбеђивање адекватног простора са прихват и чување воћа и поврћа непосредно након бербе јесте један од циљева који би морали да буду приоритет сваког пољопривредног произвођача који жели да се успешно бави производњом за тржиште.


Идеално решење је изградња хладњаче већег или мањег капацитета, међутим изградња оваквог објекта представља велики издатак и такође захтева ангажовање стручне радне снаге. Што је у данашње време ипак, сложиће те се, издатак који не може себи приуштити свако домаћинство на селу. С тим у вези, желео бих да вас упознам са решењем које је промовисано у руралним деловима Индије. У питању је својеврсна приручна расхладна комора чије се функционисање заснива на принципу евапорације (испаравања). Наиме, приликом испаравања воде јавља се ефекат хлађења на површини са које вода испарава. Ефикасност овог принципа наравно зависи од степена влажности ваздуха јер ће од њега зависити брзина испаравња и ефекат снижења температуре. Највећи ефекат постиже се у сушним и топлим данима. Обзиром да смо последњих неколико година били сведоци сушних и врелих лета, могло би се рећи да би овакав принцип могао бити од користи и нашим пољопривредницима.
Карактеристике расхладне коморе


На основу овог принципа осмишљена је комора која не троши енергију за снижавање температуре. За њену изградњу није потребан скуп материјал, обзиром да се користи опека (цигла) и фини речни песак. Такође изградња не захтева стручну радну снагу нити велики утрошак времена. Током коришћења нема потребе за неким посебним одржавањем.

Ова расхладња комора може обезбедити темепратуру 10-15 степени нижу од спољашње а релативну влажност ваздуха одржава на око 90 % и умањује њена колебања у односу на влажност ваздуха ван коморе. Наравно, не треба посебно напомињати да је комора најефикаснија током летње сезоне, када су температуре високе а релативна влажност ваздуха ниска.

Комора се може користити за привремено чување свежег воћа и поврћа у периоду од бербе до изношења на тржиште. У зависности од врсте, могу се значајно продужити периоди чувања у односу на чување на собној температури. Обзиром да не постоје подаци за наше подручје, било би потребно урадити анализу ефикасности оваквог складиштења у Србији.Изградња расхладне коморе


- Одаберите место које је равно, оцедно и није склоно забаривању или задржавању воде. Такође, место на којем ће бити комора мора бити изложено слободном струјању ваздуха.

- Место на којем ће комора бити изграђена мора бити у хладовини јер комора не сме бити изложена директном сунцу. Уколико је потребно, можете направити посебну мрежу или кров како би заштити комору.

- За изградњу користите пуну опеку (циглу), фини речни песак који не сме имати других примеса попут глине, нечистоћа и сл. За покривку користите бамбус, трску, сламу или неки сличан материјал.

- Осим материјала за изградњу биће вам потребне и пластичне гајбе у којима ћете држати воће и поврће и полиетиленска фолија којом ћете прекрити плодове у комори

- Цигле пре зидања натопите водом

- Најпре направите основу коморе димензија 165×115 cm

- Затим направите дупле зидове висине 67.5 cm са размаком од 7.5 cm између зидова

- Песак пре употребе навлажите водом

- Затим тим песком напуните шупљину између зидова

- Направите поклопац од бамбуса, трске или неког сличног материјала у димензији 165×115 cm

- Након што завршите конструкцију коморе, прелијте под и зидове коморе водом, а такође натопите песак између зидова водом

- Након тога можете у комору сместити ваше воће и поврће у пластичним гајбама. Водите рачуна да су гајбе перфориране како би ваздух несметано могао да струји. Немојте користити друге врсте амбалаже и друге врсте материјала.


Одржавање коморе


Када сте направили комору, одржаваје је релативно лако. Потребно је да одржавате влажним зидове, песак и покривку. Самим тим неопходно је да је заливате два пут дневно. Уколико не желите да стално заливате комору, можете искористити црева са капаљкама за заливање. Као извор воде, можете користити приручни резервоар у виду балона, бурета и сл. који ће се налазити на вишем нивоу од нивоа црева како би се обезбедио природни пад воде. Избегавајте често отварање поклопца коморе како не би долазило до колебања температуре и влажности ваздуха. Плодове у гајбама прекријте полиетиленском фолијом која ће спречити да капљице воде доспеју на ускладиштене плодове.

Након три године коришћења, потребно је да поново сазидате комору користећи нове цигле. Цигле које сте већ користили за комору искористите за неке друге намене. Повремено испразните комору и оперите је неким дозвољеним средством за прање, и дезинфикујте одговарајућим фунгицидом и инсектицидом.Примена и предности


Овакву приручну расхладну комору можете користити за краткотрајно складиштење свежег воћа и поврћа али и за складиштење садног материјала које захтева високу влажност и нижу температуру.

Предности коришћења коморе су вишеструке а неке од њих су:

- Избегавање потребе за брзом продајом свежег воћа и поврћа услед неадекватних услова за чување

- Бољи квалитет и трајашност свежих производа што истовремено повећава њихову цену и смањује пропадање чиме се повећава профит произвођача

- Енергетски ефикасан и еколошки начин складиштења


Осим коморе овако малих капацитета, могуће је направити и веће коморе, чији би складишни капацитет могао ићи и до 6-7 тона.

Постоје још нека решења за чување воћа и поврћа која се заснивају на истом принципу о којима ћу писати другом приликом.

Текст преузет са http://agroavantura.wordpress.com/a>


Bookmark and Share

Mala Pijaca