Zdrava Srbija Instagram

Обликовање новог породичног врта


Екодом, 20.11.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Ако сте надавно саградили, купили или наследили кућу, вероватно ћете пожелети башту поред ње обликовати на свој начин. Било да је реч о новом врту на празној парцели или о старом, ког би требало обновити и преуредити, пре почетка било каквих радова, било на папиру било на терену, морате знати шта желите и како замишљате свој будући врт. Одржите породични састанак , изнесите сви своје жеље и договорите се ко ће бити главни носилац пројекта тј. баштенски архитекта. Све жеље размотрите, проучите баштенске часописе, књиге и интернет странице: пронаћи ћете безброј савета. Набавите милиметарски папир, прибор за цртање и једну лепу малу свеску и оловку са гумицом, у коју ћете писати белешке о свему што радите у вези са баштом. Кад се одлучите како ће ваш нови врт изгледати и које ће елементе садржати, пређите на цртање плана.


На милиметарском папиру нацртајте тачан тлоцрт у размери 1: 100 (1 cm на папиру представља 1 m у природи) и обележите све постојеће елементе : кућу, гаражу, шупу и сличне помоћне објекте, постојеће стазе, лепо старо стабло или грм који желите задржати, канализацију, цеви, водоводни шахт и друго.


Назначите север, сунчане и сеновите делове те њихове промене током дана, јер је то важно за распоред биљака. Изаберите делове врта које желите учинити скровитијим, а не заборавите ни смештај саобраћајница и других извора буке и прашине. Повртњак би због издувних гасова из аутомобила требао бити удаљен најмање 150 m од пута на коме је промет густ. прозирним ( паус ) папиром за копирање прекријте тлоцрт и скицирајте нове елементе које желите унети у врт , узимајући у обзир потребну површину.


Део врта испред куће окренут према улици нека буде украсни врт, а иза куће сместите воћке, повртњак, цветну башту и друге жељене садржаје. Целу башту обрубите средњевисоком живицом - можете је пустити да природно расте или је редовно орезивати - од цветајућег или зимзеленога жбуња: форзиције, слезолике, дуњарице, дојције, зове, бисерка, бековине, вајгелије, суручице, па јасмина, пираканта, јапанске дуње, ловор вишње, курике, божиковине, махоније, калине и слично.


Потом уцртајте терасе и стазе . Главна тераса уз кућу мора бити довољно пространа, површине најмање 20 квадратних метара, да се на њој може комотно седети за столом и лежати на лежаљкама. Осим те терасе, у великом се врту може обликовати још једно место за седење и одмор удаљено од куће, у сенци воћке или неког украсног стабла. Стазе које спајају поједине делове баште морају бити широке 60 cm ако по стази хода једна особа, а 120 cm ако ходају две особе једна уз другу.


Иза куће, на површини благо нагнутој према југу или југозападу, сместите повртњак ; нека буде на сунцу, јер је поврћу потребно најмање 6 сати сунчевог светла на дан. Ширина гредица у повртњаку може бити 100 - 120 cm, а дужина и њихов број зависи од величине врта, броју повртарских култура и количини поврћа коју желите узгојити. Стазице између гредица најчешће су широке 30 cm, а можете их поплочити, одржавати кратко кошену траву или прекривати уситњеном кором дрвећа.


У склопу повртњака могу бити и гредице за узгој вишегодишњег поврћа, јагода и цвећа за резање. У углу врта, близу повртњака, подигните компостиште запремине око 3 кубна метра, дрвено или зидано, преграђено на три дела, за свежи, полузрели и зрели компост, направљен тако да се даске што га ограђују с једне стране могу вадити. Покрај компостишта сместите мали пластеник или дрвено клијалиште за узгој расада поврћа и цвећа, површине 2-3 квадратна метра, прекривено застакљеним прозорима, плексигласом или двоструком пластичном провидном фолијом.


У близини повртњака нека буде и буре или бетонски базен за воду јер вода за заливање не сме бити хладна. Осим тога, ако користите воду из водовода, кад одстоји неколико дана на сунцу, из ње се губи штетни хлор. Уз компостиште обликујте малу леју за једногодишње пењачице: украсни слак, драгољуб, мирисна грахорица, украсне тиквице и слично, те поставите дрвену преграду по којој ће се биљке ширити и спречавати исушивање компоста. Уз пењачицу сместите клупицу да се вредна вртларица или баштован повремено мало одмори. Простор око компостишта, клијалишта и воде мора бити довољно велик да можете несметано радити и пролазити са колицима.На северној страни дворишта нека буду црногорична стабла за заштиту од хладноће и ветра. Може то бити смрека, јела, бор, пачемпрес, дуглазија, оморика, тиса, туја и слично. Преостали простор између куће и повртњака нека буде травњак; посејте детелинско -травну смесу која подноси гажење и често кошење који ће послужити за игру, а не за гледање.


Потом разместите и остало украсно жбуње и дрвеће : на пример магнолију, јапанску трешњу, јавор, пајасмин, суруцице, руже итд. узимајући у обзир пречник крошње свакога стабла и грма. У великом врту биће места и за неколико стабала воћака : орах, трешња, вишња, јабука, крушка, бресква, кајсија, леска и друго, те за грмове рибизле, огрозда, јоште, малине и купине.


Имате ли малу децу, у близини главне терасе, деца морају увек да буду на оку, уредите и мало дечије игралиште на које ћете сместити песак, љуљашку, клацкалицу, пењалицу, тобоган и сл ... Дрвену пењалицу, љуљашку или кућицу можете направити тако да их кад деца порасту искористите као ослонце за пењачице. Тло око справа може бити посуто дебелим слојем коре дрвета да ублажи падове.


Уз терасу, по могућности близу кухиње, обликујте гредицу за лековито и зачинско биље: мајчину душицу, љупчац, босиљак, чубар, матичњак и слично, а можете им додати и ниске цватуће перене . Уз ивицу терасе поставите перголу по којој ће се пењати винова лоза, пасифлора, текома или глицинија и за врућих летњих поподнева правити хладовину.


На баштенском плану распоредите и друге корисне и украсне баштенске елементе : разноврсне цветне гредице на којима ћете узгајати једогодишње, двогодишње, вишегодишње и луковичасто цвеће, камењар, биље у саксијама, покретни туш , базен, фонтану, хранилиште и појило за птице, баштенски роштиљ , клупу, простор за сушење веша, радни кутак за домаћицу тј. вртларицу и слично, а мораћете пронаћи згодно место и за канту за смеће те оставу за алат и прибор, ако је нема у склопу куће.


Имате ли пса или га планирате набавити, и за њега ваља предвидети простор где ћете сместити његов бокс и кућицу. Поједине делове врта које желите детаљније испланирати нацртајте у размери 1:50. Дакле, жеља ће бити много па треба заиста добро размислити које елементе уврстити у план, а што изоставити. У великом ће врту, на парцели од 1200 - 1300 квадратних метара, бити довољно места за већину баштенских елемената које сам поменула, но мали врт који се простире на 300-400 квадратних метара много је теже обликовати. Стога, поготово ако имате мало простора на располагању, немојте журити са радовима јер једном обликован врт, као и кућу, тешко је мењати. Настојте све делове врта ускладити тако да башта коначно буде и корисна и лепа и угодна те да сви чланови породице буду задовољни.Нацртајте неколико варијанти плана па изаберите најбољи . Ако нисте вешти у цртању, потражите програме за обликовање вртова на интернету , можда ће вам то лакше поћи за руком. Након планирања набавите и припремите баштовански алат и прибор: виласте, мотику, лопату, грабуље, маказе, садилицу, лопатицу, ручни култиватор, мотичице, обичну канту, бачву за воду, црево за заливање, канту за заливање, метар, канап, кочиће и друго. Надам се да колица већ имате.


Када припремите све што вам је потребно, ако су повољне временске прилике и тло није премокро, започните са радовима на терену. Расчистите парцелу, израдите терасе и стазе, на нагнутом терену биће потребне и степенице и потпорни зидови, засејте траву, посадите живу ограду, украсно дрвеће, жбуње и воћке. Остале баштенске елементе можете додавати мало по мало сваке године. Не журите се с обликовањем повртњака и цветњака, боље је првих неколико година на њиховом месту узгајати детелинско-травне смесе и усеве за зеленишно ђубрење, као житарице, сунцокрет и слично, посебно ако тло у вашем врту садржи премало хумуса.


Обавите ли стрпљиво већину радова сами, обликовање врта ће, истина, потрајати неколико година , али задовољство што сте све урадили сами својим сопственим рукама биће немерљиво.
Текст преузет са http://staravrtlarica.blogspot.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca