Zdrava Srbija Instagram

Хлеб од поморанџе


Мрсно:Пите-Теста, 27.01.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Најпоморанџастији хлеб који сам пробала, то је овај. Цела кућа мирише на поморанџу док је колач још у рерни, и додаје на зимској атмосфери која нас обавија ових хладних дана у Београду.

Рецепт сам нашла на под именом , и први пут сам га правила баш по њему. Једино сам у недостатку свежих брусница користила суве, упола од наведене количине. У каснијим итерацијама су бруснице отишле у други план а поморанџа у први - повећала сам количину стругане корице поморанџе која иде у тесто, и додала мало кандираних сецканих корица лимуна и поморанџе које сам купила на Каленић пијаци, на једној од тезги са ринфузом.Сада сам први пут додала и чоколаду. Не бих ја, него сам од будуће ... (ух, шта ми додЈе девојка брата мог мужа?) добила пакетић чоко-чипса из Белгије, тамног и укусног да се само пожелети може, који је плакао да га сврстам у састојке овог ароматичног хлеба/колача.

Несрећа, или срећа, је да мој драги не воли овај тип колача, а деца су полуравнодушна. Тако да је уживање само моје, полако, уз шољу кафе или чашу млека. Мммм....

Варијанта без чоколаде и кандираних корица, у обичном четвртастом плеху:

Састојци:
280 г брашна
150 г шећера
1 прашак за пециво
1/2 кашичице соли
корица од две поморанџе
60 г путера

1 јаје
180 мл цедЈеног сока од поморанџе (две веће поморанџе)
50 г кандираних корица лимуна и поморанџе
50 г сувих брусница
50 г црне чоколаде у комадићима
50 г сецканих лешника
прах шећер за посипањеПоступак:
1. Две веће поморанџе добро опрати, осушити па изрендисати корицу. Исцедити сок, одвојити 180 мл. Ако нема довољно додати мало сока од лимуна или обичне воде.

2. У посуду за мешење сипати просејано брашно, шећер, прашак за пециво, со и изрендисану корицу поморанџе.

3. Додати на коцкице исечен хладан путер, рукама утрљати путер у тесто, док путер престане да се распознаје и тесто постане мрвичасто.

4. Додати јаје и сок од поморанџе, измешати.

5. Умешати кандиране корице лимуна и поморанџе, бруснице, чоколаду и лешнике и овлаш промешати.

6. Тесто сипати у дугуљасти четвртасти плех обложен папиром, или добро намашћен и побрашњен плех за срнећа ледЈа.

7. Пећи на 180° око 40 минута. Ако је колач печен обложен папиром одмах га извадити, одвојити од папира и ставити на решетку да се хлади. Ако је печен у подмазаном и побрашњеном плеху, оставити да се добро охлади пре вадЈенја из калупа. У оба случаја, сачекати да се колач потпуно охлади пре сечења, јер што дуже одстоји мање ће се мрвити при сечењу. По жељи посути прах шећером.Рецепт и слике преузети са


Bookmark and Share

Mala Pijaca