Zdrava Srbija Instagram

Јабуково сирће – еликсир стар више хиљада година


Зимница:Слано, 26.01.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Лекари су утврдили и оптималне дневне дозе јабуковог сирћета. Две кашике овог сирћета растворене у млакој, претходно прокуваној води (пола литра), уз додатак две кашике меда, помажу код гушобоље, неуредног варења, слабе циркулације и размене материја у организму. Отклања и осећај сталног умора, све чешћег у данашњој цивилизацији.


За сирће од дивље јабуке знало још пре више хиљада година. Често га је, мада узгредно, помињала и источњачка медицина, а у наше време га је, на велика врата, у моду увео амерички лекар др Yервис. Тренутно се на тржишту може наћи више врста, а јабуково сирће је могуће релативно једноставно произвести и у домаћој радиности, што га још више приближава идеалу који важи за све еликсире, а то је доступност.

Према неким изворима, добро се показао у повећању плодности - као код људи тако и код животиња, и у лечењу ноћног мокрења код деце. Препоручује се спољна употреба разблаженог сирћета, а трљање и масирање овим раствором изванредно прија и потпуно здравим особама. Осим осећања свежине које дуго траје, овакве "киселе купке" дају кожи мекоћу, влажност и здраво руменило. У својству облога или средства за утрљавање, јабуково сирће се такође примењује код проширених вена; у комбинацији с унутрашњом употребом сирћета, преласком на здравију исхрану и чишћењем организма, постижу се добри резултати. На исти начин, јабуково сирће олакшава и неке реуматске болести и отклања осећај сталног умора, на који се жали све више људи. Неразблаженим јабуковим сирћетом испира се грло код првих знакова прехладе, а врло је препоручљиво понети на пут (поготову лети) бочицу сирћета да би се спречиле нелагодности у пробави које се обично везују за промену воде и хране. У исхрани спортиста, али и интелектуалаца, јабуково сирће и његова комбинација са медом требало би да заузму важно место. Ово сирће је пребогато калијумом, а он утиче на рад мишића и нерава, а учествује и у биохемијским процесима на ћелијском нивоу. Ако сте са својим лекаром искључили друге узроке, а осећате слабост, поспаност, грчење и болове у мишићима, вероватно вам само недостаје калијум; кура с јабуковим сирћетом даће убрзо одличне резултате.

Уопштено говорећи, јабуково сирће се може препоручити свим особама у виду купке, односно брисања тела раствором сирћета после купања у обичној води; ово се односи и на децу, осим ако немају гљивична обољења изазвана кандидом. Ипак, код свих особа које имају вишак желудачне киселине, гастритис или чир на желуцу и дванаестопалачном цреву, коришћење јабуковог сирћета као напитка може само погоршати ствари. Њима се препоручује узимање свежих јабука и наравно одговарајућа терапија.Како мршавити уз јабуково сирће?

Одређени ензими подстичу изградњу масноћа. Код претилих особа ти се ензими ослобађају већ у устима, док жваћу. Сирћетна киселина у јабуковом сирћету зауставља тај процес. Осим тога, јабуково сирће отвара масне ћелије, предајући масноћу у крв. Такође, регенерише слузницу црева јер убија штетне бактерије. Подстиче пробаву, а уз њега се само део масноћа пробавља, а остатак се излучује несварен.

Одржава и ниво шећера у крви стабилним, подстиче метаболизам на бржи рад, чиме се калорије брже сагоревају, а отрови и наслаге брже излучују из ћелија, што није небитно у време празника, када смо склони претеривањима сваке врсте па и пијењу и једењу слаткиша. Од тога наша крв је прекисела. Сирће пак, реагује алкално па тако нормализује ПХ вредност крви. Уз све то, јабуково сирће повећава концентрацију и радне способности, јер садржи калијум који утиче на рад нерава и мишића.

Једино ограничење за његово уношење су стомачни проблеми: вишак желудачне киселине, гастритис, чир на желуцу и дванаестопалачном цреву.


У сеоским домаћинствима јабуково сирће је злата вредно; искуство је показало да употреба јабуковог сирћета на фармама крава доприноси њиховом здрављу, повећању телесне масе, лакшем тељењу и бољем квалитету млека. Краве које су добијале јабуково сирће трошиле су мање хране, а млеко им је било масније и бактериолошки исправно - забележио је др Џервис после низа експеримената изведених у сарадњи с фармерима, а слични резултати (повећана носивост кока носиља, квалитет меса) постигнути су и додавањем јабуковог сирћета у исхрани живине. Количина сирћета која је потребна за товна говеда износи по једну кашичицу на сваких 50 килограма телесне тежине, распоређено у току дана.


Да бисте направили јабуково сирће у домаћим условима, потребне су вам, пре свега, добре, здраве и непрскане јабуке. Уколико имате могућности да правите сирће од дивљих, самониклих врста, утолико боље. Одаберите најпре потпуно здраве плодове, а затим их уситните заједно са семеном. Јабучну пулпу (уситњено "месо" јабуке) заједно са соком који су испустиле током млевења или сецкања, ставите у одговарајуће судове, као што су стаклене тегле, пластичне посуде или бурад. По потреби се може додати мало воде и шећера, уколико се сирће прави од недовољно сочних и слатких врста. Посуда се повезује вишеслојном газом и оставља и оставља на месту где температура не пада испод 18 степени Целзијусових и не прелази 25 степени. Ферментација траје око 25 до 30 дана, на сунцу нешто краће.


После завршеног процеса, сирће се пажљиво процеди и разлива у чисте боце. Боја треба да му је светложута и без талога. Чува се на хладном и тамном месту, а рок употребе му је практично неограничен..


Bookmark and Share

Mala Pijaca