Zdrava Srbija Instagram

Врсте сирћета и њихова лековитост


Зимница:Слано, 28.10.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Сирће се већ вековима користи као конзерванс и додатак јелима, а значајна је и његова лековитост.


Сирће је производ ферментације (врења) вина или неке друге намирнице која садржи довољне количине шећера. Квалитет сирћета зависи од квалитета алкохола који представља базу за стварање сирћета, а сновна сировина за производњу сирћета у појединој регији биће она које има у изобиљу. Тако у Италији и Француској превладава винско сирће, у Енглеској сирће од јечма, у Азији сирће од пиринча, а у Северној Америци јабуково сирће.Винско сирће

Прави се од белог или црвеног вина, шерија, па чак и шампањца и задржава боју и укус вина од ког је направљено. Ово сирће је најзаступљеније у кухињама медитеранских земаља.
Јабуково сирће

Добија се сирћетном ферментацијом уситњених јабука. Осим као додатак јелима ово сирће се користи као веома лековито средство против прехладе, хроничног умора, високог крвног притиска, мигрене, високе температуре, артритиса, тровања храном, инфекција бешике и смањења телесне тежине. Оно штити од бактеријских и вирусних инфекција, побољшава циркулацију крви и јача физичке и умне способности. Јабуково сирће је извор калијума, који је неопходан за раст, развој и одржавање мекоће и гипкости телесних ткива, каротина, витамина B2, B6, C, никотинске и пантотенске киселине.

За мршављење - Ујутро попити чашу воде са кашиком јабуковог сирћета и кашиком меда.

Код запаљења грла - Кашицицу јабуковог сирћета измешати са једном чашом воде и на сваких сат времена испирати грло гргољањем.

Код реуматизма и проширених вена - Газу, натопљену сирћетом, ставити увече и ујутро на болно место и оставити да се сирће осуши на кожи.

Код уједа инсеката - неутралише болове и спречава локалну упалну реакцију ткива па треба место уједа мазати сирћетом.
Медно сирће

Производ настао ферментацијом раствора меда и воде. По квалитету не заостаје за јабуковим сирћетом, а има веома специфичан укус.


Пиринчано сирће

Настаје ферментацијом пиринча. Има велику употребу у азијским кухињама (добар додатак динстаном поврћу, јелима од сеитана, алгама - јер их омекшава). Благог је укуса, а чисти организам од токсина и помаже при варењу. Користи се и у макробиотичкој исхрани.
Умебоши сирће

Умебоши шљиве су заправо ферментисанe јапанске кајсије, а сирће је у ствари течност која настаје при процесу ферментације. Тако код нас постоји сирће настало ферментацијом трњина или кајсија према традиционалном јапанском рецепту. Умебоши сирће појачава апетит код болесника, зауставља процес труљења у цревима, моментално враћа крв у базно стање из киселог, чисти организам од отрова, помаже код опстипације и смањује болове.
Сирће од слада

Прави се од јечменог слада и највише се користи као зачин уз пржену храну.Дестиловано сирће

Прави се од алкохола из житарица. Има веома јак укус и најкиселије је од свих врста. Дестиловано сирће (есенција) се највише користи као конзерванс за прављење туршије.
Ароматично сирће

То је винско сирће обогаћено зачинским биљем, зачинима и воћем. Осим што је интересантно веома се једноставно прави: у винско или дестиловано сирће додају се “појачивачи” жељеног укуса. Сирће са аромом каранфилића, малина и морача (дивље мирођије) продавало се на улицама Париза у 13. веку.
Балзамико сирће

Aceto balsamico је посебна врста сирћета специфичног благо киселог и слаткастог укуса са префињеним букеом. За разлику од других врста сирћета не добија се врењем вина или неког другог воћа већ трогодишњим врењем чистог мошта алкохолом оскудног грожђа из Модене "Trebbiano di Spagna". Добијање балзамико сирћета одвија се у три фазе тј. у три различита дрвена бурета. Прво буре служи за стварање сирћета (сирћетно врење), друго је за зрење, а треће за “одлежавање”. Бурад су прављена од чак 7 различитх врста дрвета, па свако дрво утиче на коначни укус. Овај процес траје минимално 12 година и оригинално балзамико сирће етикетира се са годином производње као и врхунска вина.


Осим наведених врста сирћета, у продаји се могу пронаћи и сирће од дрена, шипка, сурутке, цвекле, дуње...http://www.stvarukusa.rs/


Bookmark and Share

Mala Pijaca