Zdrava Srbija Instagram

Лондонска студија шокирала и Монсанто – ГМО изразито канцероген!


Здрава Србија, 19.10.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Лондон – Напокон је објављена дуго очекивана прва студија о Монсантовом ГМО семену и средству за третирање корова коју је обавио Краљевски универзитет у Лондону, те је донела шокантне резултате. Разне студије су већ доказале како ГМО семе и храна узрокују тзв. трансгенетски дефект, но бројни познати подржаватељи ГМО-а су бурно реаговали наводећи како се Руска академија наука не сме узимати у обзир пре западних студија.


Париски институт су својевремено оцрнили с етикетама ‘шарлатанства’ и ‘губитка угледа’. Примере таквог наступа смо видели и у Хрватској где је молекуларни генетичар Мирослав Радман прозивао противнике ГМО-а да ‘живе од страха људи’, а Хрватску не жели видети као једини ‘оток без ГМО-а’, нарочито јер ‘Хрватска може профитирати од ГМО затуцаности ЕУ-а’.


Но, овим резултатима ће многи бити демантовани. Студија која је за задатак имала проучити дуготрајне ефекте Монсантовог НК 603, семену које уједно третира и коров, открила је да се пацовима, који су изложени минималним количинама средства, развијају тумори и тешка оштећења јетре и бубрега. Мужјаци их добијају већ након четири месеца док се женкама појављују симптоми након седам месеци.


„Ово истраживање доказује изузетан број тумора који се развијају раније и агресивније, нарочито код женки. Шокиран сам негативним и екстремним здравственим тегобама“, изјавио је др. Мајкл Антонио, молекуларни биолог Краљевског универзитета у Лондону и члан CRIIGEN-а, независног научног већа које је подржало истраживање, преноси Гроцер.


ГМО усеви су раније остварили дозволу за људску примену након студија које су проучавале прехрамбени циклус код животиња у тромесечном року. Ова студија је тај циклус сматрала ‘неповољним’ јер је то период адолесценције код штакора, те су сматрали да ће репрезентативнији закључци доћи након целоживотног посматрања.“Тешко се може оспорити кредибилитет овог најисцрпнијег истраживања”
Универзитет у Каену је обавило прелиминарна истраживања након којих су утврдили да пацови храњени НК603 производима или водом која садржи његове елементе унутар две године умиру знатно раније од оних на уобичајеној храни. 50% мушких и 70% женских пацова умрло је раније, с тим да су се тумори брже развили код мужјака који су упркос томе дуже живели. 30% пацова у другој групи је такође добило туморе.


"Пацов је увек служио као сурогатни субјект за истраживања токсичности према људима. Све нове фармацеутске, агрикултурне и прехрамбене ствари су, пре одобрења, тестиране на пацовима. Ово је најбољи индикатор да је ГМО семе и хербицид озбиљан проблем за људско здравље – додаје Антониоу.


Та изјава је директна импликација на критички поглед према студији од стране ГМО поборника који већ дуже време сматрају како је ово ‘можда истинита, но небитна нуспојава која је недоказана код људи’ и све више сумњи пада на тестирање пацова. Но исто тако је битно нагласити лицемерје јер пацови нису проблем када је у питању истраживање неког новог и врло профитабилног лека или хране.


„Ово је најисцрпније истраживање икада објављено о учинцима на здравље везаним уз ГМО усеве, семе и хербициде проведено на пацовима и тешко се може оспорити кредибилитет – закључио је др. Антониоу.


Професор Гилерс-Ерик Сералини био је руководилац студије спроведене у десет група с мужјацима и женкама пацова током једног животног циклуса. Три групе су добиле Монсантове производе у води и житарице настале из усева третираних хербицидом. Свака група је изложена различитом нивоу ГМО-а од 11 до 33 %, а резултати ће узроковати прави потрес у научној заједници.


Монсанто је одговорио службеном изјавом како ће ‘студија бити темељно научно преиспитана, као и било која друга студија која укључује Монсантове производе и технологије’. Судећи по политички недефинисаној објави, јасно је како је овај мултинационални див остао ‘без текста’.

Текст преузет са https://www.vaseljenska.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca