Zdrava Srbija Instagram

НАНО ЂУБРИВА


Здрава Србија, 18.12.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Савремена пољопривреда је висока технологија, а нови препарати у тој области треба да врате плодност земљишта и без традиционалних метода. Тако је у нашој земљи представљено ђубриво нано технологије, које, према тврдњама стручњака, знатно повећава принос гајених култура, али без штетних последица по човекову околину.



Ђубриво је високо концентровано, а добијено је нано технологијом из природног стајњака. Име препарата је "Нагро", а дело је руских научника који су најновија достигнућа молекуларне биологије повезали с нанотехнологијом. Ново ђубриво је испитано и већ се примењује у различитим климатским зонама свих бивших република Совјетског Савеза.



Сада проучавамо како ће то ђубриво деловати у Србији, каже за Радио Нови Сад ректор оренбуршког Државног аграрног универзитета Владимир Какакуљев.



"Дошли смо да представимо овај наш препарат и да предложимо колегама у Србији да га испитају на својим огледним пољима. Занима нас какве резултате нано ђубриво даје у овдашњим климатским условима. То ће урадити научници са Београдског универзитета, Института Тамиш и с новосадског Пољопривредног факултета", рекао је Какакуљев.



"Нагро" ђубриво намењено је и конвенционалној и органској биљној производњи, тврди Какакуљев. Он објашњава да је тај препарат уједно и брана ГМО инжењерингу.



"Главни циљ овог ђубрива је да целу агрономију претвори у еколошку и органску. То је борба против генетички модификованих организама, јер генетски инжењеринг има циљ да повећа приносе, али овде је реч о супротном путу који жели да буде биолошки и органски, те да буде супротан генетском инжењерингу", наглашава Какакуљев.



О великој моћи нано технологије говори и концентрација препарата. Наиме, једна бочица "Нагро" ђубрива садржи велике количине стајњака. А примена је једноставна, објашњава професор Какакуљев.



"То је концентровани стајњак. Заправо једна бочица запремине пола литра садржи концентровану количину 2,5 тоне стајњака, јер је примењен нано третман. На један хектар, када се обрађује семе, користи се пола литра нано ђубрива, а када се прска, користи се 7 децилитара по хектару. То је зато јер једна доза „Нагро“ (нано ђубрива) се разблажује са 300 делова воде, на тај начин Нагро и лечи и храни земљу", тврди Какакуљев.



Високе технологије у пољопривреди морају се пратити. Зато је Пољопривредни факултет у Новом Саду потписао протокол о сарадњи са оренбуршким Државним аграрним универзитетом. Сарадња са руским униврезитетом, омогућиће већу студентску размену, најављује декан новосадског факултета Милан Поповић.


"Овом сарадњом наши и руски научници ће имати могућност да формирају, конструишу и раде на заједничким пројектима. Такође, желимо да овом сарадњом дамо могућност размене наших истраживача и студената који ће моћи да посете универзитет у Орембургу, а студенти из Русије ће моћи да посете и новосадски Пољопривредни факултет и тако размене научна искуства", закључио је Поповић.


Желимо да "Нагро" ђубриво покаже квалитет на њивама, а не да нам верујете на реч, закључује Владимир Какакуљев. Најављује и скори почетак производње гранулирарног "Нагро" ђубрива, које ће се такође производити на тамошњем универзитету. Уз ђубриво, нано технологија користи се и за дораду воде за наводњавање, као и у другим производним процесима.




Стеван Давидовић


Bookmark and Share

Mala Pijaca