Zdrava Srbija Instagram

Здраствена сазнања о органској храни


Здрава Србија, 02.01.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Шта је "органска храна" ?Углавном се под органском храном мисли на воће и поврће, али понекад овај израз употребљавамо и за храну животињског порекла (када су животиње отхрањене на здрав и природан начин). Мисли се на специфичну производњу хране, без употребе пестицида и осталих хемикалија. Намирнице добијене на овај начин без сумње су најздравије, али их треба конзумирати што свежије, јер се без вештачких средстава не могу дуго одржати.

Органску храну ћете најлакше набавити на пијацама или, ако имате среће, код рођака на селу. Пожељно је разговарати са пољопривредником о методима које користи у производњи, да бисте били сигурни шта купујете.
Четири су главне групе разлога за органску пољопривреду:

1. здравствени,
2. еколошки,
3. економски и
4. политички.
Здравствени разлози


Органска храна не садржи адитиве допуштене у неорганској храни као што су хидрогенизиране масноће, аспартам или вештачке боје и укуси. Она такође не садржи пестициде и хербициде – узрочнике бројних обољења, као ни ГМ једињења. По свом саставу, органска храна има значајно више нивое витамина и минерала.

Истраживања су показала да органска храна садржи, на пример, у просеку 63% више калијума, 73%
више гвожђа и 125% калцијума него производи добијени конвенционалном пољопривредом, а удео
садржаја суве материје у органским производима већи је и до 30%.Да би неко поврће било сматрано органском храном, оно мора бити одгајано уз поштовање
следећих правила:


• Не смеју се користити пестициди, хербициди ни слична средства.

• Њива на којој се узгаја органска храна мора бити најмање три протекле године без хемијских средстава.

• Та њива мора имати и јасне границе, да биљке на њој не би долазиле у додир са хемикалијама са суседне њиве.

• Забрањен је генетски инжењеринг - све мора бити у складу са природом.

• Проблеми са штеточинама решавају се природним путем - постављањем замки и мамаца; коришћењем животињских врста које су природни непријатељи конкретних штеточина.


Када је реч о органској храни животињског порекла, правила су следећа: у исхрани животиња не смеју се користити хормони који вештачки поспешују раст, ни било какви лекови, као ни остала вештачка средства.Може ли органска храна заиста повољно утицати на здравље?


Постоје јасни научни докази о позитивном утицају органске хране на здравље људи. Истраживања у Немачкој су показала да органски производи имају знатно виши садржај олиго минерала и то посебно калијума и гвожђа, а такође и виши ниво магнезијума, фосфора и витамина C. До сличних резултата дошло се и у Америци, где је утврђено да ови производи имају 63 % више калијума, 73 % више гвожђа и 125 % више калцијума него производи добијени конвенционалном пољопривредом.


Према подацима светске здравствене организације (WХО), годишње се евидентира од 1-5 милиона случајева тровања пестицидима, а 20.000 се заврши са смртним исходом. На тржишту заврше производи анималног порекла непровереног квалитета, најчешћи извори алиментарних токсиинфекција. Храна и вода које не одговарају основним хигијенским условима, могу постати узроци заразних бoлести, па чак довести до епидемија , а сведоци смо свакодневих епидемија тровања зараженом водом.


Најчешћи узрочници тровања храном су :

- Бактерије – салмонела, стафилокок, клостридија, ешерихија коли (најчешћи)
- Паразити
- Биљни отрови
- Микроорганизми
- Хемијска једињења

Најчешћа тровања тешким металима


- Меркуријализам – тровање живом (органска једињења живе доводе до оштећења нервног система). Жива доспева у храну- третирање фунгицидима, семенски садни материјал. Годишње неколико хиљада тона живиних производа доспева у воду, земљу и ваздух. Тровање живом изазива: оштећења нервног система, мозга и оштећења бубрега.


- Сатурнизам – тровање оловом
Извор олова- издувни гасови, димњаци, намирнице, Киселе намирнице (+ глинено посуђе).
Симптоми: мучнина, губитак апетита, грчеви у стомаку, дијареја.Акутно тровање (ређе): главобоље, вртоглавице, конвулзије, кома, смрт
Концентрација од 10 микро g/dl крви горња граница изнад које почињу да се јављају значајни здравствени проблеми (WHО и Светски центар за контролу и превенцију болести из Атланте) .


- Тровање арсеном
Порекло из средстава за уништавање глодара, корова, инсеката и гљивица. Индустријска постројења

- Тровање конзервансима

- Тровање пестицидимаБрз начин живота доноси нове тековине начина размишљања и деловања , а број гојазних људи расте драматично из године у годину. Повећан је број продавница брзе хране. Храна се спрема у неадекватним условима И низак је степен санитарних услова.Шта можемо да учинимо ?


- Побољшати едукацију становништва о исправности хране
- У школе увести здраву, биолошку храну
- Организовати јавне скупове за шири аудиторијум потрошача
- Субвенционисање органске производње од стране државе 4
- Подстицање органског метода економским мерама


Ако се у великој мери храните органском храном, то је најбољи начин да ниво токсина које уносите путем хране у свој организам сведете на минимум. У уобичајеној пољопривредној производњи превише је токсина у виду пестицида и разних метала, који утичу повољно на трајност намирнице, али свакако утичу неповољно на
свеукупно здравље.
Проф Др Флоријан Вук,
Др Драгана Кошевић


Bookmark and Share

Mala Pijaca