Zdrava Srbija Instagram

КАЛИЈУМ И ЊЕГОВЕ ПРИМЕНЕ


Здрава Србија, 30.01.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Што се човек више уверава да начела народне медицине важе за сва жива бића, то му се више намеће битна важност калијума као општег лековитог својства. Лишће, цветови, траве и дрвеће, кора дрвећа, корење биља, грожђе, грмље, бруснице и јабука – све су то извори калијума. У народној медицини калијум се сматра најважнијим, кључним минералним састојком. Иако га има свуда, калијум се никада не јавља у слободном стању, никада га нећемо наћи хемијски чистог, већ увек у саставу са каквом киселином.


Површински слој земљишта сиромашан је калијумом. Биљкама је калијум од изузетне важности: утиче на фотосинтезу, синтезу протеина, метаболизам, транспорт, накупљање угљених хидрата, водни режим, отпорност биљака према ниским температурама и болестима. Бројне ратарске, повртарске и воћарске културе одликују се великом потребом за калијумом и његов недостатак може довести до озбиљних поремећаја у метаболизму биљака, што се огледа смањењем приноса.Потребе за калијумом су велике у свим фазама узгоја биља. У првој половини вегетације битан је за пораст вегетативних органа, док је у другом делу присуство калијума битно за пигментацију плодова, садржај суве материје, садржај шећера. Ако у земљишту нема калијума, развој биљака зауставиће се на некој међуфази. Први јасан знак недостатка калијума јесте престанак раста биљке без икаквог очигледног узрока, ако се тај недостатак не отклони биљка полако вене и суши се.


Минерали из земље, преко биља које на њој расте, доспевају у тела животиња и људи који се тим биљем хране. Калијум је најпотребнији деци, којој служи за стварање телесних ткива. Човеку је калијум потребан читавог живота и ничим се не може заменити. Људско тело захтева константно снабдевање калијумом за нормално функционисање нервних и мишићних ћелија, у првом реду ћелија срчаног мишића и црева, а поред тога, калијум има важну улогу код алергијских стања, детоксикације организма, раста ћелије. Исхрана богата калијумом подразумева немасно месо (пилетина), лосос, житарице (пшеница, овас, лан, пиринач), поврће (парадајз, кромпир, цвекла, пашканат), млеко – јогурт, семенке сунцокрета, воће (грејпфрут, банана, авокадо, наранџа, урма, смоква, бресква, кајсија, крушка, орах).


Избалансирана исхрана основни је извор калијума за нормално функционисање организма. Већина људи уноси довољно калијума путем исхране међутим, термичком обрадом хране губи се до 50% калијума па на то треба обратити пажњу.
Рашић Сузана дипл.инж. ратарства


Bookmark and Share

Mala Pijaca