Zdrava Srbija Instagram

ЕКО СЕЛО СЕСАЛАЦ


Здрава Србија, 09.02.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Поздрав свима! Овде сам да Вам напишем мало о искуству зачетка нашег независног еко имања. Још је сам почетак, пуно тога је било рађено, а опет треба још толико тога урадити да би ту могли да будемо целе године.

Група “Глас Природе” ради на враћању људи у природу, дели и истражује сва корисна знања за функционисање еко имања. Чланови су вегани и вегетаријанци, не користе алкохол, не пуше, пазе на културно изражавање, теже бављењу физичким активностима, уметностима итд..ТРАЖЕЊЕ ПЛАЦА, КУПОВИНА

Имали смо доста проблема у налажењу плаца и куповини , пробали смо пар пута са тражењем бесплатних плацева, путовали стопом да видимо један, и на крају је резултовало да се власник предомислио за поклањање и да је хтео продати, нама то није дирекно ни рекао него је почео причу убеђивањем како то није за нас итд…

Дакле, није било лако. Кад смо нашли плац и договорили се да нас власник мало сачека са новцем, на крају је дуплирао цену коју је тражио, због тога смо одустали од тога и купили други, за који смо у међувремену сазнали и који је био у комшилуку.

Други плац који је сада наш, има предности и мане у односу на први. Морам Вам рећи да, када сте све испланирали како радити на једном, није мали посао пребацити ум да размишља у окривирима сасвим другачијег окружења. Но, најважније је да се кренуло.ПОЧЕТАК

Плац је био права џунгла… Проћи 20 метара до објекта је било тешко. Кренули смо пробијати пут за једну особу,и за то је требало око сат и по. Следећих месец дана пробијање путева је било једно од свакодневних послова. Интересатно је како руже, купине, трњине, коприве могу правити добре баријере.
Нажалост, због овога нисмо успели кренути са пројектом баште.

Лепа ствар је то што имамо језеро на свега 6-7 минута хода од плаца. Тако да је то била велика разонода за све који су нам долазили у посету. Такође ту је и Сесалачка пећина која је на 4 минута од плаца.
АКЦИЈЕ НА ПЛАЦУ

Постављање кампа

Прва акција после саме куповине је била одлазак и постављање кампа. Одабрали смо да шатори стоје у плевљи (нешто попут амбара) како би били заштићенији од кише и одвојени од земље, јер иако је лето на планини и ноћ може бити хладна.

Сам пролазак кроз растиње је најближе нечем што бих могао назвати бразилском џунглом.Одлазак по алат

Плац који смо купили није био онај који смо очекивали, тако да су наши алати били на другом плацу удаљеном око сат времена хода. Било је то лепо и инспиративно пешачење за групицу “Гласа природе”. Успут смо свратили и до водопада “Бездана” на сесалачкој речици. На плацу смо покупили колико смо у том моменту могли у рукама да понесемо и упутили се назад.Грађење пећи од камена, земље и задње странице кревета

Пошто је део екипе на пресној исхрани а део није, одлучили смо се за прављење пећи како би се спремао неки ручак. Градња је трајала један дан, радила је цела екипа (пет особа), и ускоро су први ручкови почели да се кувају, пећ је радила цело лето и још увек је у функцији. Иначе је била за привремену употребу али ето. Једна од следећих акција била би прављење летње кухиње за удобније кување, ручање, итд.Довођејне воде са бунара.

На вишој тачки се налази бунар, тако да се природним падом доводи вода на плац, црево је већ укопано и само је на једном месту било пресечено. Додуше уопште није било једноставно наћи где је бунар, где је црево у бунару итд. Цела акција је трајала око 4 дана, ипак на крају је вода стигла на плац. После две недеље без воде, ово је свакако била врло радосна околност.
Почетак градње кућице за зиму

Око три месеца смо претварању плевље у нешто где би се могла провести зима, нисмо то постигли услед малог броја људи, обично би радило три особе (можда и мање кад се узме просек на цело лето). У пар наврата је ту било и десетак особа ал то би било дан, два. Веома лепо искуство претварања бала сламе у градивне блокове и мешања земље са сламом како би добили коб масу и њоме радили око прозора и слично.

Видећемо како ће се све то држати јер смо буквално само угазили локално земљиште, наравно не било које већ оно за које су нам мештани рекли да је добро и да су и они од тога градили шталу, плевљу.Ракетна пећ

Ово је једна од мистерија, донели смо делове ракетне пећи која је сасвим лепо радила у Брестовцу али у Сесалцу није радила више од 30% своје способности. Услед већег броја експеримената чини нам се да треба поставити дупло дужи сагоревач. Одакле разлика нисмо сигурни, једино што нам пада на памет јесте да је разлика у надморској висини могући узрок, испитиваће се даље.Дружење са Др. Слађаном Велков

Ова акција је посебно значајна за “Глас природе”, пошто је окупила већи број људи који брину о свом здрављу. Било је око 30 гостију из целе земље. Предивно дружење које је укључивало одлазак на водопад, купање у језеру ,обилазак пећине, причу крај логорске ватре и још много тога.
Семинар хатха yоге са Марином Лотус Бабиц
Предивно дружење кроз вежбе за здравље. “Глас природе” се нада и ради на томе да се организују што више семинара на плацу како би што већи број људи дошао у контакт са природом и са знањима о еко градњи, коришћењу бесплатне енергије итд.Електрификација плаца

Захваљујући фирми “Структурком” (браћа Шупут Милан и Пеђа информације на 0113122236) добили смо једну фотонапонску плочу од 60 вати, акумулатор од 7 ампер часова, контролер и лед светла поређаних на траци у дужини од пет метра. То је омогућило око сат, сат и по осветљења дневно. Плоча би могла пунити и четри можда и више таквих акумулатора па би и количина сакупљене енергије могла бити четири ил више пута већа и само преко те једне плоче.

Тек при крају сезоне смо успели да набавимо аутомобилске пуњаче за мобилне, а то омогућава да се директно на плацу пуне мобилни телефони директно са насег малог система.
Наш систем је коштао 100 €, већ са неких 500 € би и лап топ нормално радио.Интернет на плацу

Ово је била прилично болна тема, једина ствар која је имала шансе да ради је лап топ са мт:с стиком (бежичним интернетом) и то са одређених тачака плаца. Наш лап топ нема батерију, па се то није могло користити, ишли смо доле до села и тамо је тешко радило.

У току лета је сигнал био појачан и тада је почело да ради. Временом се назире да ће нет радити нормално или скоро нормално, са обзиром да би се лап топ пунио на самом плацу и на 5 минута од саме базе може хватити нет, а у даљем плану би се градила кућица на месту где је интернет сигнал добар.


Соларни грејач за кућу

Иако је било у плану да се користи сунце за грејање кућице у хладнијем периоду, нисмо успели донети прозоре од којих би правили соларни грејач, надамо се да ћемо успети следеће сезоне.
Све у свему, доста тога је урађено ове сезоне, следеће очекујемо да наставимо на уређењу плаца и са другим акцијама.
Марјан Арсенов А.К.А Пантер Дивљи


Текст преузет са http://nezavisnodomacinstvo.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca