Zdrava Srbija Instagram

Здравље од меда и лаванде


Здрава Србија, 15.02.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


После четири године заједничког живота у престоници, Крушевљанка Мирјана (35) и Београђанин Горан (42) решили су да се преселе у Крушевац, због, како кажу, срећнијег детињства својих малишана. Мирјану, по струци пејзажног архитекту и Горана, професионалног столара и кувара, спојила је љубав према природи, биљу и зачинима.


"Одмах по доласку у Крушевац 2009. године дошли смо на идеју да узгајамо лаванду и почели да тражимо погодно земљиште" прича за "Новости" Мирјана Живковић. "Дуго смо трагали по Крушевцу и околини, консултовали се са Пољопривредном стручном службом и на крају, трагом информације да је некадашња "Мерима" имала у жупском селу Доброљупци узгој лаванде и производњу етеричних уља, упутили се ка Александровцу. Мој стриц је радио на том послу па сам имала донекле додира са лавандом, макар кроз причу. Тако је све почело."


Млади супружници смело су се упустили у посао. Закупили су 1,1 хектар имања одговарајуће киселости у селу Тулеш, наручили прво семе са Института "Јосиф Панчић" и произвели сопствене саднице. Лаванда одлично успева поред винове лозе, па не чуди да у жупском виногорју већ даје прве богате плодове. И док се Мирјана посветила изучавању узгајања лаванде, супруг Горан учио је о пчеларству са жељом да једног дана производе лавандин мед.


Живковићи лаванду препоручују за чај, медоносне производе, јастучиће који штите и од мољаца и од стреса. Вероватно најоригиналнији производ из њихове радионице је ликер од лаванде, који су први пут пробно направили ове године, али размишљају да га понуде и тржишту."Тај мед сам први пут пробала на летовању у Бугарској, а у Србији се слабо производи" каже Мирјана. "Имамо 70 кошница и пчеле тренутно дају ливадски и багремов мед, производимо и млеч, прополис, а за лавандин мед припремамо се наредне године."У целом послу који није лак помажу им деца. Алекса (6), Даница(4) и двогодишњи Благоје уживају у Тулешу и вредни су радници породичне фирме "Еко цвет" и пољопривредног газдинства.
"Лаванда цвета већ прве године, али је потребно три године да постигне тражену бујност " кажу Горан и Мирјана. "У време цветања у јуну, целе две недеље, лаванда је медоносна, па планирамо да платформу с кошницама одвеземо из Крушевца у Тулеш."


Живковићима на имању помаже мештанин Младен Кљајић, на чијем тавану суше букете лековитог биља. Два пута годишње орезују и од корова чисте лаванду. Сами је беру и даље третирају.


"Саднице, сув цвет и јастучиће с лавандом продајемо путем Интернета, посећујемо сајмове меда, а полако разрађујемо дистрибутивну мрежу" објашњавају Живковићи. "Били смо упорни, па су нам се отвориле шансе. Али изнад свега смо срећни што су нам деца заволела природу!"
Текст преузет са https://www.novosti.rs/


Bookmark and Share

Mala Pijaca