Zdrava Srbija Instagram

Пецати са Ескимима или пустити кокошке у двориште?


Здрава Србија, 19.02.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Сви смо чули за Омега 3 и остале масне киселине. Интернет је преплављен текстовима о овој теми. У данашње доба када је прилично јасно да различити здравствени проблеми данашњег човека имају порекло у нездравој исхрани, то и не чуди. Велики проблем у оваквом комплетном хаосу је у произвођачима различитих суплемената и додатака исхрани. Прочитајте три или више текстова о некој теми и бићете вероватно збуњени различитим контардикцијама и недоследностима. Наравно, основни разлог је жеља за зарадом. Као и у свему. Вратимо се на Омеге 3 масне киселине, што је тема овог текста.


Иначе, важност Омега-3 масних киселина је велика и оно на шта бих посебно ставио нагласак је њихов значај на функционисање централног нервног система и уопште здраво психичко стање. О овоме се читалац лако може уверити на основу текстова на интернету.


Читајући поменуте текстове, могло би се закључити следеће: неопходно је конзумирати морску рибу (туну, сардине, лосос...). И друге могућности нема. Иду и објашњења. Као например, ескими сваки дан једу овакву рибу и немају проблема са рецимо, холестеролом или нечим другим. Али онда можете прочитати и следеће. Та риба коју купујете је веома могуће да буде загађена тешким металима (живом кадмијумом,...). И шта сада. Па има наравно решења: суплементи од респектабилног произвођача – гарантовано без живе.


Шта је значајно за Омега 3 масну киселину. На интернету се може прочитати све о њиховим особинама и нема потребе да наводим све то. Оно што треба нагласити је да постоји јака веза са Омега 6 масном киселином. Једноставно речено, потребна је равнотежа у организму између ове две киселине. Например, мозак чини (или би бар требало) 10% Омега-6 и 10% Омега-3 масних киселина. Као што се види однос је 1:1. Интересантно је поменути да је у раније доба, за које се смата да су се људи хранили здраво, тадашња исхрана обезбеђивала унос ове две масне киселине у односу 1:1. Касније (укључујући и данас) овај однос иде и до 30:1 у корист Омеге-6 (које например обилује сунцукретово уље). Овим дисбалансом се чак објашњава толики пораст кардиоваскуларних болести, дијабетеса и рака, а што је очито карактеристика нашег доба.Три су врсте Омега 3 масне киселине: АЛА (биљног порекла), ЕПА и ДХА (животињског порекла). У текстовима на Интернету ће обично бити наведено да је АЛА садржана у орасима, лану... ЕПА и ДХА има у плавој (масној риби). ... Треба нагласити да АЛА има и у зеленом лиснатом поврћу као што је салата, итд. Наш организам може у одређеним, ограниченим количинама да трансформише АЛА у ЕПА, а затим у ДХА. То би значило да конзумирајући например орасе, семенке лана итд, се може унети довољна количина АЛА која ће се затим трансформисати у ЕПА и ДХА. Међутим, како је поменуто, та трансформација је ограничена. Додатно, значајно већи унос Омега 6 смањује ову могућност трансформације, због истог ензима који у процесу метаболизма користе обе.


У већ поменуто доба када се здраво хранило, људи су уносили одређену количину Омега 3 масних киселина биљног порекла, која је добрим делом могла бити трансформисана у поменуте две друге, јер нису уносили значајно већу количину Омега 6. Додатно, имајући у виду становништво у континенталним деловима које није било у могућности да конзумира плаву рибу, хранили су се месом биљоједа које је пасло. И такође, што је важно нагласити, користили су јаја кокошака које су слободно ходале и храниле се зеленом масом и инсектима.


Погледајте шта данас имамо на тржишту: јаја обогаћена Омега 3 масним киселинама, а што је постигнуто одређеним режимом исхране кока носиља. И овде су се они жељни зараде укључили.


Савет:

Ако имате двориште, пустите у њега неколико кокошака и њихова јаја биће непроцењива за вашу децу и вас. Више него што можемо и да замислимо. Те коке ће од јутра до мрака вредно гребати својим ногама и буквално цео дан неуморљиво кљуцати, јести зелену масу и инсекте и тако формирати праву ризницу храњивих састојака, витамина и Омега 3 масних киселина и то ЕПА и ДХА. И уопште нећете морати да редовно одлазите да пецате са ескимима. Уопште нема потребе за тим. Нема потребе ни јести 3 пута недељно плаву рибу, која је уловљена ко зна где. Нема потребе за суплементима. Многа решења за побољшањем квалитета живота су нам пред носом. Али не искључиво у бљештавим апотекама.


Ја нисам стручњак из ове области. Научни сам радник из нечег сасвим другог. Али, вероватно због професионалне деформације која је настала као резултат бављења науком, настојим да потражим одговор више у свему. И почетна сумњичавост према свему се подразумева, као и тенденција да контрадикције и недоследности не смеју остати неразјашњене. А једно од питања које сам си поставио било је: како је мој деда који је цео живот провео у континенталном делу и највероватније никада није ни пробао плаву рибу, а није баш ни конзумирао неке значајно велике количине ораха, био релативно здравог физичког и што је још важније, (везано за Омега 3 масне киселине), психичког стања.Звонко Ракарић


Bookmark and Share

Mala Pijaca