Zdrava Srbija Instagram

Како прати воће и поврће?


Здрава Србија, 23.02.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Ово је једно најчешћих питања које постављамо себи. По правилу оно постаје још актуелније са почетком сезоне свежег воћа и поврћа.

Постоји много различитих савета у вези са прањем свежег воћа и поврћа који су мање или више ефикасни. Највећи део њих заправо и не захтева превише труда.Прање под млазом воде


Најчешћи, и можемо рећи традиционални приступ, јесте прање обичном текућом водом. Овај начин прања је најлакши и захтева најмање труда. Према неким истраживањима, иако можда не делује тако, уопште није толико неефикасан. Наиме, прање под млазом чисте воде, уклања сву грубу прљавштину са површине плодова али и већи део бактерија. На овај начин ипак не можете у потпуности уклонити опасност од задржавања бактерија. Нарочито проблематично може бити прање зелениша (спанаћ, салата и сл.) јер су по правилу ови артикли осетљивији на праљвштину, али и на бактерије због начина производње, бербе и транспорта. Такође, прање ситног воћа, а нарочито оног са осетљвим плодовима попут малина може бити проблематично приликом прања под млазом воде јер може доћи до оштећења.Прање сунђером или крпом


Други начин за прање воћа и поврћа јесте и коришћење сунђера или крпе уз коришћење свеже воде. На овај начин постижу се бољи резултати него код прања под млазом воде. Међутим, овај начин прања има и неке лоше стране. Пре свега, коришћење сунђера је могуће код плодова који имају чврсту структуру и немају порозну површину. Самим тим овај начин прања је неприхватљив за нпр. малину, карфиол или броколи. Други, много опаснији недостатак је чињеница да суђери и крпе представљају идеалну подлогу за накупљање и размножавање бактерија, па је неопходно редовно их прати што опет неће у потпуности искључити опасност од загађења хране.

Овде бих само да напоменем, да никада не би требали користити сапун или течност за судове за прање воћа и поврћа јер постоји велика опасност да у организам унесете остатке ових средстава.Прање раствором сирћета и воде


Трећи, уједно и најбољи начин прања воћа и поврћа јесте коришћење раствора сирћета у води. Главна предност коришћења сирћета у прању воћа и поврћа је што он представља природни фунгицид и бактерицид. Раствор сирћета и воде можете направити у односу од 1:3 до 1:10. Избегавајте коришћење чистог сирћета или мањих односа сирћета и воде јер плодовим могу попримити укус и мирис сирћета. Овако припремљен раствор можете користити на два начина. Можете направити раствор и сипати га у флашу а прскалицом. Плод који желите да оперете, попрскате раствором тако да прекријете целу површину. Тако попрскан плод оставиде тридесетак секунди а затим га исперите под млазом хладне воде, како би испрали сирће са површине. Други начин је да направите раствор у посуди у који затим потопите плодове које желите да оперете. После тридресетак секунди такође, исперите плодове хладном водом. Први начин је применљив код плодова са глатком кором (јабука, паприке и сл.) а други користите за воће и повће чије плодове не можете прати коришћењем прскалице. Други начин је посебно добар за осетљиво ситно воће, броколи, карфиол, зеленише. Приликом прања броколија, карфиола или зелене салате, главице раздвојите на ситније делове (цветови броколија и карфиола и листови салате) како би их лакше потопили у чинију. Једна од замерки потапања у цинију са раствором је могућност поновне контаминације бактеријама и нечистоћама које су спране са плодова. Међутим, обзиром да се након потапања плодови испирају цистом водом, ризик од ове појаве је сразмерно мали. За потребе овог прања можете користити бело, алкохолно сирће, али и нпр. јабуково сирће.Да ли прањем можемо уклонити пестициде?


Иако ћете наћи многе савете у којима се тврди да коришћењем раствора сирћета можете опрати и остатке пестицида са свежег воћа и поврћа, чињеница је да не постоје сигурни докази да је било који начин прања ефикасан када су у питању остаци средстава за заштиту. Ипак, ово не значи да прањем не можете уклонити део остатака пестицида, већ да не постоји начин прања који ће вам гарантовати потпуну сигурност. Пре свега због чињенице да се остаци хемијских препарата могу наћи и у кори али и у површинским слојевима меса непосредно испод коре, али и због самог хемијског саства препарата који понекад могу условити отежано прање.


Обзиром на овакву ситуацију, могућности да избегнете унос остатака пестицида углавном се своде на неке мере предострожности од којих би неке поменуо и на овом месту:

- Уколико сте у могућности производите сами своје воће и поврће

- Када год је то могуће љуштите кору са плодова.

- Купујте органски произведене пољопривредне производе или производе који су произведени од стране произвођача који имају имплементиране одговарајуће стандарде добре произвођачке праксе (Глобал ГАП и сл.). Имајте у виду да је релативно тешко у Србији пронаћи произвођаче који имају имплементирани стандард и који истовремено у потпуности примењују одговарајуће процедуре.

- Купујте воће и поврће од познатих произвођача. Уколико је то могуће, купујте их од познаника или пријатеља који имају малу производњу која је намењена личним потребама.

- Избегавајте куповину воћа и поврћа ван сезоне. Такође, избегавајте куповину воћа и поврћа које се може третирати препаратима за убрзано сазревање (парадајз, диња и сл.) на самом почетку њихове сезоне или у периодима несташица.Да ли се прањем може уклонити и бактерија Е. Коли


Ешерихија Коли (Escherichia coli) је бактерија која је уобичајен становник црева човека и животиња. Значајна је за процесе варења у организму. Иако је заступљена у нашем организму она је истовремено јако опасна по људско здравље и њено уношење путем хране, или на неки други начин може изазвати многе тешке болести, попут разних облика инфекција, сепсу или менингитис код беба. Присуство Е. Коли у води, показатељ је загађења воде фекалијама. Најчешћи начин доспевања ове бактерије на воће и поврће, јесте путем коришћења загађене воде за наводњавање.

Највећа опасност од ове врсте бактерија произилази из њене особине да заразу и болест може изазвати и јако мали број бактерија унетих у организам. Због тога је значајно максимално водити рачуна о хигијени хране коју конзумирамо. Што се тиче могућности уклањања Е. Коли прањем, нажалост ниједно прање вам неће гарантовати потпуну сигурност по питању њеног уклањања. Може се рећи, да прање раствором сирћета даје најбоље резултате а свакако је делотворно уколико је концентрација бактерија била мала пре прања. Дакле, прање вам може смањити ризик од уноса Е. Коли храном али се не смете у потпуности ослонити на њега. Оно што можете урадити, јесте да прокувате намирнице када је то могуће. Наравно и у овом случају дајте предност куповини код проверених и познатих произвођача.Још пар савета за крај


У циљу смањења ризика од контаминације хране обратите пажњу биће корисно да знате и следеће:

- Храна се може контаминирати било где у току производње и припреме. Због тога, редовно одржавајте хигијену радних површина и посуђа. Такође, редовно перите руке пре и после рада са храном.

- Када љуштите плодове, нарочито јужног воћа, претходно их оперите како не би дошло до загађења меса плода.

- Уколико се на плодовима налазе места која су почела да труле или показују друге знаке промена (плесни, омекшали делови и сл.) уклоните их заједно са делом плода непосредно око тог места. Ово је значајно јер бактерије које се развијају на овим местима могу бити штетне по ваш организам.

- Воће и поврће перите непосредно пре употребе и у количини коју можете потрошити у кратком року. Ово нарочито важи за ситно воће које је осетљиво на повећану влажност (јагода, малина, трешња, вишња итд.)

- Љуштите шаргарепу, краставац, тиквицу и плави патлиџан без обзира што вам рецепти говоре другачије. Ово је пре свега значајно јер је ниво контроле хигијене приликом бербе, паковања и транспорта јако низак. Такође, за прање шаргарепе пре паковања се често користи неусловна вода из река или извора чија хемијска и микробиолошка исправност није потврђена.

- Код јабуке избегавајте да једете делове плода код петељке и код чашице јер су то места где се прљавштина, бактерије и хемијски остаци накупљају у највећој мери.

Текст преузет са http://agroavantura.wordpress.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca