Zdrava Srbija Instagram

Потенцијали села Шумадије за развој сеоског туризма


Здрава Србија, 12.03.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Рељеф Шумадије, планине, брда, пропланци, домаће и дивље животиње природни су ресурси којих има у изобиљу. Обронци Рудника, Букуље, Јешевца, Космаја и Бешњаје пружају могућности за лов, планинарење, рекреацију, шетњу, као и за велики број других активности и садржаја везаних за сеоски туризам. Планински део Шумадије, нуди изузетно погодне услове за развој бањског туризма. Густе шуме, чист ваздух, изворишта лековитих вода као и шеталишта у нетакнутој природи, само су потенцијали који се допунским садржајима могу усмерити ка још квалитетнијем стационарном туризму.


Буковичка бања не располаже смештајним капацитетима, тако да је шанса за развој сеоског туризма око овог познатог лечилишта реално могућа. Бања Вољавча, такође већ сада има потребе за већом и бољом понудом објеката и садржаја намењених туристима. Љубитељима спорта и рекреације у природном амбијенту, на располагању је велики број језера и река интересантних за лов, риболов, веслање или пливање. Језера Гружа, Гараши, Грошница као и Шумаричко језеро у непосредној близини града Крагујевца, могу се слободно ставити у понуду сваке туристичке организације. Уз то треба поменути и речне токове: Лепенице, Груже, Јасенице, Кубршнице, Борачке реке и незаобилазне Велике Мораве. Опуштање уз риболов може бити награћено богатим уловом смуђа, скобаља, шарана, штуке, сома, амура, деверике, црвенперке, бодорке или бабушке.Шумадија, место рођења модерне државе обилује богатим историјским садржајима, културним наслеђем, бројним споменицима и очуваном аутентичном архитектуром. Манастире Благовештење, Вољавча, Никоље, Каменац, Драча, Дивостин, Грнчарица, Храм Вазнесења Господњег посећује велики број туриста, углавном излетника. Споменици Карађорђу,Ђури Јакшићу,Танаску Рајићу, зграда Театра, Гимназија, Спомен музеј у Шумарицама, Кнежев конак, Хиподром у Крагујевцу осликавају прошло време и чувају сећање на људе и догађаје.


Традиционални објекти, који су и после два века остали очувани, могу се наћи у готово сваком шумадијском селу. Старе дрвене куће, некадашњи вајати, рестаурацијом могу постати атрактивни апартмани за госте из града. Етно села са оградама од прућа, стазама од ћерамиде, старим огњиштима и другим садржајима праве су оазе за одмор и уживање.


Редовни и сезонски послови на сеоским домаћинствима, пружају прилику за развој радног туризма. Сакупљање шумских плодова, лековитог биља, брање воћа, као и припрема и прерада производа на традициналан начин, привлаче пажњу љубитеља села и сеоског амбијента. Домаћа кухиња , хлеб печен од брашна са ,,воденичког точка,,, изворска вода, пића из сопствених подрума, печеница, сир, кајмак, природни мед нису главни али су један од мотива за долазак на село. Аутентичан, оригинални производ, створен очувањем старих заната и вештина, леп је сувенир и успомена на боравак у Шумадији. Ручно рађене скулптуре, слике, дуборези, ткани или везени предмети носе у себи дух поднебља у коме су настали. Стари занати, гостопримљивост људи и хармонија села, додатни су елементи од којих се може креирати изузетно богата туристичка понуда. Добар начин пропагирања и развоја сеоског туризма је и путем разних манифестација .


Саветодавци ПСС Крагујевац у оквиру својих редовних активности тренутно раде на едукацији сеоских домаћинстава и презентацији резултата у циљу што бољег представљања постојећих капацитета у сеоском туризму . Циљ нам је такође да заинтересујемо и нове учеснике у овој сфери развоја села и сеоског домаћинства .Сузана Нешковић , дипл.инг.


Bookmark and Share

Mala Pijaca