Zdrava Srbija Instagram

Конопља - прва космополитска биљка на свету


Здрава Србија, 21.04.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Конопља је прва биљка која је класификована као космополитска, због своје раширености и узгоја у свим деловима света. Њен превод са латинског језика говори да се ради о "Cannabis" (конопљи) и "Sativa" (корисна), односно изузетно корисној биљци за човека. Она се данас користи као материјал у изради преко 20.000 врста индустријских производа и као лековито средство у облику уља.



Биљка конопља – Cannnabis sativa се може поделити у три подврсте:

1. Индустријска конопља (Cannnabis sativa – sativa), влакнасти тип, мање од 0.25 % ТХЦ-а

2. Рудерална конопља (Cannabis sativa- sponatanea или rudelaris) – дивља, самоникла конопља, средњи тип, превладава ТХЦ

3. Индијска конопља ( Cannabis sativa-indica), висок ппроценат ТХЦ, од 2-6 %, мало ЦБД-а


Колико је стварно конопља корисна за човечанство говори њена примена у скоро свим подручјима људског живота, од индустрије, прехрамбеног и козметичког сектора до израде папира, горива, одеће, ужади, конца и ... Конопља је пре патентирања најлона била најраширенија сировина на свету (примера ради прве мердевине су биле направљене од влакана конопље, једнако као и прва застава Сједињених Америчких Држава).



Конопља као извор хране

Семе конопље садржи један од највећих извора протеина у природи. Оно има масне киселине које потпуно чисте тело од холестерола. Ове масне киселине се не могу наћи у нити једној другој биљци. Нутриционистичка истраживања семенки конопље дала су нека од најдискутабилнијих открића данашњице јер ове семенке немају премца у храњивости, док је узгој саме биљке забрањен у већини земаља. Друга предност семенки конопље је да садрже антиоксидансе, беланчевине, каротине, као и бројне минерале, укључујући калцијум, магнезијум, сумпор, гвожђе, цинк и фосфор и свих 20 познатих аминокиселина. Семенка конопље садржи и витамине А / бета-каротен, B1,B2, B6, C, D, Е, који су сви у лако пробављивом облику, без икаквих штетних индикација за организам. А у већини земаља је забрањена. Шта нам то говори?



Конопља као главни састојак у козметичким препаратима

Ова биљка има високи проценат корисних и посве природних уља за које је доказано да помажу у омекшавању и хидратизацији коже. Не знам како вама, али мени се чини да је ова природна биљка пуно бољи састојак у препаратима за негу коже, од нафте која се углавном користи.



Уље конопље као гориво

Уље ове биљке се користило као гориво пре патентирања петролеја. Хемијска својства које поседује конопља чине је погодном за израду горива за дизел моторе. Још је к"томе биљка која се може узгајати под веома различитим климатским условима, јер расте као коров и једнако добро успева у домаћем узгоју. Свакако је боља алтернатива од скупе нафте, која није доступна свима и не обнавља се у 120 дана као конопља.



Конопља као лек

Да, да, ова биљка такође може имати велику примену на подручју модерне медицине. Ево пописа само неких болести на које конопља има позитиван и високо ефективан учинак: мултиплех склероза, лечење рака, АИДС-а, глауком, депресија, епилепсија, мигрена, главобоља, астма, сврабеж, јак бол, несаница… Конопља у себи садржи више од 60 елемената који могу бити искориштени за лечење одређених болести.



Конопља као материјал од ког се израђује папир

Довољно је само написати да је прва књига на свету штампана на папиру направљеном од конопље. Разлог томе је да папир направљен од конопље не жути и не садржи у себи никакве киселине. Конопља се састоји од 77% целулозе и за разлику од дрвета, не захтева отровне хемикалије попут диоксина и хлороформа да би се направио папир. Још и применом конопље се не уништава еко систем нити повећава емисија CО2 у атмосферу.



У нашем закону Cannnabis sativa је легална и за њен узгој потребно је поседовати дозволу. У легално узгојеној конопљи проценат психоактивне материје ТХЦ-а не сме прелазити 0.3%.


Па ето вам идеје и потстицаја за бављење пољопривредом. Ако могу други, зашто не би могли и ми?


Bookmark and Share

Mala Pijaca