Zdrava Srbija Instagram

Штета у пољопривреди око пола милијарде евра


Здрава Србија, 20.05.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Директна штета због губитка овогодишњег рода у пољопривредној производњи може достићи око пола милијарде евра, изјавио је данас агроекономиста Миладин Шеварлић.


"Ако је тачна процена да је поплавама обухваћено око 10 одсто укупне пољопривредне површине, онда ће директна штета због губитка овогодишњег рода у пољопривредној производњи износити око пола милијарде евра", рекао је Шеварлић за РТС.


"Али штета је далеко већа, јер имамо и друге повезане губитке, у уништеној стоци, механизацији, у објектима, а и индиректне губитке који ће се јавити због губитка могуће производње које ће се јавити у наредним годинама, тамо где су уништени вишегодишњи засади или објекти који неће моћи да се приведу функцији прољопривредне производње у релативно кратком временском периоду", рекао је Шеварлић.


Први корак у санацији штета у пољопривреди треба да буде редослед поступака и мера које треба да направе надлежни државни органи за санацију тог подручја, при чему велику улогу треба да одиграју саветодавци из области пољопривреде, али је њих, нажалост, веома мало, сматра Шеварлић."Због тога предлажем Министарству пољопривреде да ангажује незапослене агрономе, који су до августа 2012. били асистенти - саветодавци по програму "Наше знање за ваше имање". Верујем да би се велики број њих одазвао да у статусу волонтера помогне на тим подручјима", поручио је Шеварлић.


Он је напоменуо да међу њима има око 150 стручњака за мелиорацију, који могу да помогну у санацији и других проблема који се јавлајју не само у пољопривредној производњи, него и у свеукупном развоју сеоског подручја.


Пољопривредне културе које нису биле захваћене поплавним таласима, није загађено јер је ту падала само киша, а оне површине под засадима које су биле поплављене, пољопривердни стручњаци за заштиту биља мораће да анализирају и процене које мере треба предузети, ако уопште буде могуће да се ревитализује производња, објаснио је Шеварлић.

Текст преузет са http://svetpoljoprivrede.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca