Zdrava Srbija Instagram

Село...


Здрава Србија, 26.05.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Село је извор живота то није ништа ново, много је људи отишло из села, а село у њима још увек живи.. Мир, тишина, природа ..природа је најбољи лек, лек за све.. Нестало је ливада, нестало је стоке, загађена станишта.


Поштујући воду, шуму, планину, земљу, то је оно од чега је човек могао да живи. Ми то не радимо. Треба уживати пуним плућима у сваком тренутку, допустити сваком живом бићу да осећа лепоту данашњег дана, ваздуха, околине, воде и сунца, месеца, звезда...Село је колевка човечанства и огромни економски и енергетски потенцијал. Свакако није лако бити сељак. Тежак је то и мукотрпан живот, живи се од чега се може, једва неко има слуха за било шта...превише ствари се пустило да не постоји, али нагон за одржањем живота најачи је између свих нагона у нама. Људи на селу су у предности, што се тиче гужви, стреса, опуштенијег живота, здравог ваздуха и добре хране. А ми, као да нико после нас неће овде живети. Поред сиротиње највише су страдале шуме јер их највише има.



Како ће изгледати лице земље које остављамо у наслеђе потомцима? Ко смо, одакле смо, од када постојимо? Зашто су села пуста? Питање - ко је крив? Каква је будућност човечанства?


Вратимо се у села оживимо их, али не зато што то неко каже већ што је то наша потреба. Џабе кад радиш бар нешто научиш, а џабе кад седиш заборавиш и оно што знаш. Много је тежак пут до успеха. Невреме дође и прође. Не треба журити пред природом, а не треба ни каснити. Око што види дуже се памти, но ухо што чује.


Свако има своје виђење. Разарања, пропаст, нада, срећа или хармонија? Многа питања су без одговара. Где је лековито биље - у здравој незагађеној сеоској средини. Не треба се укопавати у проблем, већ одмах трагати за решењем.


Све у овом свету дела, како постепено напредује правим путем, кад једно нестане, постане друго, кад се друго умножи, слаби прво! Када недостатак некакав нас дирне, свемогућство Божије хиљаду нам начина открива како би се овај или други недостатак могао допунити. Није страшно кад си пробао нешто да учиниш и ниси успео. Страшно је то кад нешто ниси ни покушао, а могао си. Пробајте без страха и будите високо мотивисани жељом за лепшим животом. И да, немојте да будете систематски сељаци са лаптопом ( као већина) већ са мотиком...


Bookmark and Share

Mala Pijaca