Zdrava Srbija Instagram

Прво маслиново уље манастира Тврдош


Здрава Србија, 13.11.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Монаси из манастира Тврдош код Требиња ове године произвели су прво маслиново уље у Републици Српској, за чији квалитет су били неопходни пажња неба и земља, али првенствено вредне руке овдашњих монаха и њихова љубав за овај посао.


Јеромонах тврдошки Порфирије каже да је ове године оцеђено 50 литара маслиновог уља које ће бити коришћено за потребе манастира, али да већ следеће године очекују производњу више од 300 литара, што ће бити пласирано на триште.

"Нама није битна количина већ квалитет, као што је и случај са вином које производимо", каже јеромонах Порфирије и додаје да у уљу нема никаквих хемикалија и да је за квалитетне маслине неопходна брига човека.


Отац Порфирије је подсетио да су пре 15 година код манастира Тврдош засађене маслине које су добили на поклон из Грчке од манастира Ормилија, те да је тада почела обнова маслињака. Он наводи да су у 16. веку околна брда око Тврдоша била засађена маслинама и виновом лозом, истичући да манастирско имање и данас има неколико маслина старих по 230 година.

"Манастирски монаси узгајају две врсте маслина, тамну, такозвану каламату, која је искључиво за јело, и дубровачку маслину од које се цеди уље", каже отац Порфирије и додаје да су ове године уље цедили у дубровачкој Уљари Тополо, која свим западнохерцеговачким маслинарима ради овај посао.Он каже да им је намера да са производњом већих количина, набаве и сопствену технологију, напомињући да тренутно имају више од 550 стабала маслине, те да сваке године повећавају број засађених стабала.


Манастир Тврдош у свету је познат и по вину и винограду, а манастирске избе већ годинама су туристички драгуљ Херцеговине.


Отац Порфирије каже да је у летопису манастира Тврдош записано да је манастир у 16. веку производио вино, те да су манастирске избе биле испуњене тим пићем, због чега су једном од вина и дали назив "изба".

"Обновом манастира 2003. године почела је и обнова економије манастира", каже отац Порфирије и напомиње да се од аутохтоних сорти производе "вранац" и "жилавка", а од интернационалних "каберне совињон", "шардоне", "мерлот", али и манастирску лозу која се добија комбиновањем древних и најсавременијих технологија.


Отац Порфирије истиче да је капацитет винарије 450.000 литара, а старог подрума из краја 16. века 30 тона, напомињући да се годишње у подрумима манастира Тврдош произведе око 300.000 боца свих вина.

Текст преузет саhttp://agroeko.net/


Bookmark and Share

Mala Pijaca