Zdrava Srbija Instagram

ЕВРОПСКА ТРУЛЕЖ ЛЕГЛА


Пчеларство, 19.09.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Већина пчелара не сматра европску трулеж или кугу легла посебно опасном иако то није баш сасвим тако. Ова зараза није још добро објашњена иако је описана пре америчке трулежи. У угинулим ларвама могу се наћи неколико врста бактерија, али све говори у прилог томе да научник Л. Бејли сугерисао ново име Streptococus Pluton.

Европска трулеж има сезонски карактер и јавља се углавном у пролеће а ређе у другој половини лета. Некада нанесе знатне штете пчелињем друштву узрокујући губитак већег процента ларви. Ово пчелар може приметити, а понекад због брзог уклањања угинулих ларви од стране пчела, болест остане незапатена. Ово обољење је такође заразно, али изгледа да долази само до изражаја при неповољним условима за опстанак пчелињег друштва. То се догађа у пролеће када у оквирима има доста отвореног легла а мало пчела које производе храну за ларве. Исто се може догодити ако су пчеле и легло изложени некој врсти стреса, као што је сеоба пчела на опрашивање неких култура или код великог присуства у пчелињем гнезду паразита Varroa Jacobson.
Како препознати европску трулеж легла?

Европска трулеж је обољење отклопљеног легла, али се могу наћи и угинуле ларве у поклопљеном леглу. Заражавање ларви траје до старости од 48 часова. Млада ларва са храном уноси проузроковача болести у средње црево где се бактерија умножава и заузима простор између хране и перитрофичне мембране. Када је ларва стара пет дана, простор средњег црева у коме треба да је храна испуњен је масом бактерија Streptococus Pluton које разарају мембрану и због тога ларва захтева све више хране. Због тако абнормалног понашања, пчеле избацују такве ларве из ћелија или оне ту остану, губе белу седефасту боју, постепено се срозају у ћелији да би на крају дошло до појаве карактеристичног киселог мириса. Због тога ову врсту пчелиње болести Немци називају кисело легло.

Ако пчеле поклопе ћелије са оболелим ларвама од европске трулежи, онда поклопчићи убрзо постају угнути и на њима се могу појавити рупице. Када се скине поклопац са ћелије унутра ће бити угинула ларва која се, за разлику од америчке трулежи, сасвим мало отеже и није чврсто прилепљена за доњу страну ћелије. Сасушени остаци лаве немају љуспастим структуру и пчеле их много лакше уклањају него што је то случај код америчке трулежи.

Бактерија, у време када нема легла у кошници, може преживети на унутрашњим зидовима ћелија и у воштаним отпацима на подњачи. Инфекција се на ниском нивоу може одржати годинама у кошници и доћи до изражаја само онда када се појави екстремно велика количина отвореног легла на мали број пчела које хране легију. У ствари, недовољно храњено легло постаје брзо жртва инфекције Streptococus Pluton и других бактерија као што су Bacillus alvei и Bacterium curidice. Фекалне бактерије, које пчеле доносе са водом, могу се такође наћи заједно са европском трулежи.

Европска трулеж легла се јавља у појачаном облику ако се изненада појави јака паша која окупира висок проценат пчела тако да повећана количина легла престаје да добија довољну количину хране. У том случају пчеле су наклоњене избацивању оболелих ларви јер су им ћелије потребне за смештај нектара. То доприноси и изненадном престанку болести. Са друге стране, примећено је да пчелиња друштва која су остала без хране или скоро да гладују, брзо престају да показују знаке болести, јер заражене ларве најбрже изгладњују па их пчеле одмах откривају и уклањају тако да и ту симптоми болести брзо нестају.

Ако се намерно смањује количина отвореног легла, као што је то случај при производњи матица, млеча и формирања нуклеуса, пчеле производе изузетно велику количину хране што може подстаћи развој европске трулежи легла. То је нарочито изражено код инбред линија при селекцији пчела.Сузбијање европске трулежи

Ако се ово обољење јави у лакој форми, већина пчелара не предузима посебне мере лечења јер болест, остане непримећена, симптоми обично брзо нестају. Тај посао обави добра и дужа пчелиња паша. Треба напоменути да код пчела постоје разлике у погледу осетљивости на европску трулеж легла, како између појединих раса пчела тако и у оквиру исте расе. Тамна северно-европска раса је због тога потиснута из Северне Америке од стране жуте италијанске пчеле.Терапија антибиотицима

Неколико врста антибиотика могу успешно сузбити европску трулеж легла, али често се дешава да и после тога у истим пчелињим друштвима поново дође до појаве ове болести. Изгледа да антибиотици заиста доприносе преживљавању већ оболелих ларви, али излучевине из задњег црева старијих ларви са бактеријама остају на ћелијама у већој мери него ако пчеле избаце заражене ларве из кошнице. Да би се добио најбољи ефекат, антибиотике, ако се већ користе, требало би применити што раније у пролеће, односно пре појаве симптома. Ово ће спречити умножавање узрочника болести.

Од антибиотика наши пчелари за третирање европске трулежи најчешће користе стрептомицин 0,5 g на 1 l. шећерног сирупа. Исто тако се може применити терамицин. Овај антибиотик у количини 0,5-1 g се раствара у мало воде и дода на 500 ml шећерног сирупа. Најбоље је распршити овај сируп преко оквира што раније у пролеће. Иначе, овакав сируп пчелари додају у виду прихране и то врло често и друштвима која никада нису показивала симптоме европске трулежи. Ово није добро и са коришћењем антибиотика у пчеларству треба бити врло обазрив. По правилу, о томе одлучују ветеринарски органи јер је тако законом регулисано. У пракси, пчелари најчешће одлучују о томе.

У сваком случају, у примени антибиотика пчелари морају по сваку цену избећи да антибиотици доспеју у мед. За разграђивање антибиотика неопходно је око 8 недеља па према томе треба подесити примену. Сем тога, њихово стално додавање може изазвати појаву резистентних бактерија за чије сузбијање ће бити потребна све већу количина активне супстанце или ће се једног дана појавити сасвим отпорни микроорганизми које неће бити могуће на овај начин сузбијати. Ова претпоставка се заснива на сличним појавама које су запажене код других микроорганизама.


Превентива

Поред општих хигијенских мера које треба спроводити на пчелињаку, неопходно је одржавати увек само јака пчелиња друштва која су снабдевена довољном количином квалитетне хране (мед и полен). Не треба дозволити да се одлаже са заменом старог саћа у кошници јер у таквом саћу увек има више узрочника европске као и америчке трулежи, који чекају погодне услове за појаву болести. У пролеће као преветиву, треба користити и сужавање пчелињег гнезда према јачини друштва. То је случај само са оним друштвима која су недовољно јака или се налазе у изузетно великим кошницама.


Bookmark and Share

Mala Pijaca