Zdrava Srbija Instagram

Припрема кошница за зиму


Пчеларство, 27.09.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Попуњавање резерви хране је од посебног значаја за успешно презимљавање пчелињих друштава. Коначно обрачунавање с вароом је такође од великог значаја. Пчелари морају да утврде не само колике су залихе хране него и како је она распоређена. То се посебно односи на ЛР кошнице јер се често дешава да због неодговарајућих апитехничких захвата, рамовима у горњем наставку недостаје одговарајућа медна капа – гарант доброг презимљавања. Познати пчеларски стручњак Слађан Рашић саветује да се у таквим случајевима сви рамови са довољно великом медном капом око легла групишу у горњем насатвку, а у доњем остају само остаци меда и полена који у току септембра пчеле обично саме пренесу у горњи наставак.


Пчелари, по овом аутору, остављају у просеку 15 до 16 килограма меда по друштву, али добро распоређеног, и тако сигурно чекају предстојећу зиму.


Велики проблем, поред резерви хране, су и болести пчела које последњих година узимају велики данак на нашим пчелињацима. Управо је септембар право време за одлучујући третман против варое, која је и даље најопаснији непријатељ наше медоносне пчеле. Обично се против ове болести користе неки од акарицида који морају остати извесно време у кошници. Зато је потребно стриктно поштовати упутства регистрованих произвођача лекова. Да се упутства нису поштовала, потврђује све чашћа отпорност варое на одређене хемијске препарате – сматра Рашић.Уколико се прегледом пчелињака утврди недостатак хране или пак, да је пчелиње друштво слабо, потребно је одмах интервенисати. Недостатак хране елиминише се прихраном шећерним сирупом. Однос шећера и воде је 2:1. Обично се препоручује да се са прихраном иде дотле док свака кошница нема 15 до 16 килограма меда, а сва слаба пчелиња друштва се уклањају са пчелињака.


Потребно је, такође, и постепено сужавање лета. Вишак саћа је неопходно адекватно складиштити и правовремено заштитити од восковог мољца.


Текст преузет са https://www.suprs.info/


Bookmark and Share

Mala Pijaca