Zdrava Srbija Instagram

Стршљен – непријатељ пчела


Пчеларство, 11.10.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Стршљен је највећи из породице оса која живи на нашем подручју .У пролеће, оплођена женка гради ново гнездо и никада на усељава у старо. Гнезда гради у шупљем дрвећу, или запуштеним стаништима. Јаја хране скакавцима, док се одрасла јединка храни слатким соковима. Женка основну форму гнезда гради сама, полаже јаја и сама подиже ову прву генерацију. Прва генерација радилица преузима сву бригу о доградњи гнезда и подизању идућих генерација. У јесен из ларви се развијају будуће матице и трутови паре се, а друштво се распада и јединке страдају. Зиму преживљавају само оплођене женке, и циклус се понавља.


Стршљенови су угрожена врста, понегде су истребљени, а како је њихова улога у одржавању еколошке равнотеже значајна, у неким државама су уврштени на листу угрожених врста а у неким су заштићени. Опасност од стршљана за човека и животиње се преувеличава, она је мања него што се обично износи седам убода коња, три за човека.


То је погрешно и преувеличано у погледу отрова стршљена, он се може упоредити са отровом других оса, по саставу није исти, а мање је токсичан. Убод стршљена је болнији од убода осе, зато што је у отрову стршљена више супстанце која изазива осећај печења, стршљенова жаока је дебља и дужа па допире до дубљих делова коже.Убод није смртоносан, осим за алергичне људе, али убод у пределу врата грла тражи лекарску помоћ.Стршљени су три пута већи од пчела, И они их лако могу убити једним угризом. Стршљени углавном убијају одрасле чланове легла и хране се пчелињим потомцима.Тако да пчелари могу изгубити готово трећину колоније због учесталих напада опасних стршљенова. Убод као пчелиња главна одбрана не доноси превише резултата због јаког оклопа. Али, истраживањем је утврђено да су неке врсте пчела развиле нову тактику целом леглу и тек у задњи час слете у маси на стршљена, где настављају да вибрирају и подижу температуру изнад 40 степени, која је тик изнад границе толеранције међу пчелама, али је погубна за стршљена. Из уловљене пчеле, стршљени исишу сав прикупљени нектар, а остатком сажвакане пчеле хране младе ларве.


Превентивно уништавање стршљенова у близини пчелињака односи се на спаљивање могућих гнезда или стављањем пластичних боца на пчелињаку у које улијемо мешавину сока од јабуке, сирћета или пива. Пчеле неће због одбојног мириса улазити у боцу, док ће стршљенови намамљени лаком храном ући у боцу из које не могу изаћи.Ненад Стефановић дипл.инг.пољ.


Bookmark and Share

Mala Pijaca