Zdrava Srbija Instagram

НОВЕМБАРСКИ РАДОВИ НА ПЧЕЛИЊАКУ


Пчеларство, 27.10.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Радови у новембру месецу су веома слични, те се могу описати на скоро идентичан начин за све дестинације! Уистину њих је врло мало али овде ћемо се потсетити шта нам ваља обавити на пчелињаку током овог месеца? Овде ћу груписати најнужније радње по следећем редоследу:Завршно или зимско третирање против варое


Свима нам је веома добро познато каква је напаст вароа, па ко од пчелара то олако схвата, има великих проблема на пчелињаку? Због тога се мора врло озбиљно прићи одбрани пчелињих заједница и поштовати усвојену стратегију и препоруке ИО СПОС-а о доброј пчеларској пракси у борби против опаког крпеља!
Ако смо сви урадили тзв. летњи третман, дакле у јулу и августу или евентуално у септембру (што код наших пчелара није редак случај), врло важно је обавити третирање у овом месецу. Оправдан разлог за то је што тада углавном нема легла у кошницама па се сва вароа налази на пчелама! У пчеларском жаргону се каже задати „завршни ударац“ варои а ја ћу овде описати и препоручити односно потсетити на начине како се то може урадити?

За овај третман пчеларима су на располагању две могућности:
а) оксална киселина
б) амитраз
в) Перизин, Апитол и неки други препарати.


Све више је оних који овај завршни ударац варои задају оксалном киселином. Многе предности јој дају примат, као на пример, веома је јефтина, скоро безопасна по пчелара и пчеле, не оставља резидуе у воску, меду и прополису, а брзо и лако се врши третман. Пошто се добар део пчелара плаши да то уради и заборавља рецепт, изнећу овде начин припреме оксалне киселине за употребу:Направити шећерни сируп у односу 1:1 на следећи начин:

Измешати 600 милилитара дестиловане воде и 600 грама шећера у кристалу. Када се шећер и вода сједине (добије се количина нешто мања од литра), сируп благо загрејати (35-40 степени) и сипати у флашу од литру и по, са широким отвором. Затим помоћу направљеног левка усути 35 грама дихидрата оксалне киселине у кристалу. Затворити и снажно измућкати да се кристали растворе. Оксалну киселину је најсигурније купити у ветеринарским апотекама.

Третирање вршити на температури мањој од 10 степени (јер тада пчеле не излећу), шприцом од 50 милилитара и причвршћеном дужом цевчицом (може од дечијих сокића тако да се лако улази у улицу између сатоноша), у количини од 5 милилитара по пуној улици пчела. Дакле, према процени пчелара, колико пуних улица толико пута по 5 милилитара а у мање пуне, мању количину! Оксалном киселином се пчеле третирају само једном а падање варое се прати у наредном периоду!

Као заштиту при третирању, треба носити рукавице,имати балон воде на пчелињаку а маска није неопходна.


Међутим, због оних пчелара који не употребљавају оксалну киселину, апитол и др. већ и даље раде са амитразом односно митаком, препоручићу обавезу провере и контролног третмана које би требали урадити у овом месецу!


Изабрати дан када је температура око 15 степени, и у поподневним сатима запалити листиће са три капи препарата и са њиме одимити пчелињу заједницу (посатвљањем одозго или одоздо). Ако се на подњачи покаже да има више од 50 вароа, сутрадан поновити третман!

Веома ефикасним се показао и такозвани димни топ (фурето), којим се једноставно рукује, а листићи се не користе, већ се убацује по један дим произведен од емулзије рафинисаног уља, амитраза и дестиловане воде, у омеру 100:8:10.

Са наведеним завршним и претходно правилно обављеним летњим третманом, пчелар нема потребе да у пролеће ставља било каква средства, већ мирно да сачека следећи летњи третман.
Добра вентилација


Ако не и раније, новембар је месец у коме се мора обезбедити свакој кошници правилна вентилација. Разлог више за то јесте појава влаге у зимском периоду у многим кошницама на пчелињацима, нарочито у брдско-планинском подручју, а „влага је један од нагорих непријатеља пчела за време зимовања...“. Овде бих додао да је најважније да се свакој заједници обезбеди прилив свежег ваздуха и омогући његово правилно кретање кроз кошницу.
Заштита од ветрова


Искусни пчелари кажу да је ветар велика опсаност за презимљавање пчела! Чак може нанети већу штету од снежних падавина и веома ниских температура! Због тога сваки пчелар треба још једном у новембру да провери положај својих кошница и не дозволи да ветар дува у лето при зимовању. Ако већ има ветра на пчелињаку, онда је „најбоље“ да дува са задње стране кошница! Ограда (тараба) одакле ветар дува треба да буде висока најмање два метра.

У супротном се мора лето заштити а пчелар треба сам да осмисли заштиту – заштитник лета, тер – папир...
Заштита од птица


Птице су доста присутне у зимском периоду на пчелињаку! Разне су методе и начини борбе против њих а једна од врло ефиксаних и сигурних, и само на први поглед скупих, јесте тер-папир којим се кошнице облажу. Тај начин заштите сам својевремено видео код Живана Веселиновића, велепчелара из Шапца..
Живан је то прихватио од једног канадског пчелара са 1000 кошница, чији пчелињак је једном приликом посетио. После вишегодишње примене, Живан је закључио: „Тер-папир изванредно штити заједнице, али и кошнице од птица, ветра и осталих временских непогодности. Заједнице се у пролеће брже развијају, а кошнице трају много дуже. Ниједна од мојих, говорио је, није млађа од 30 година“.Додавање прве погаче


Познајем многе пчеларе који из њима знаних разлога, стављају погаче у кошнице. Овде је неопходно рећи, не улазећи у анализу разлога, да се оне могу давати већ крајем новембра (Т. Јевтић, шећерни колач), а у тежини од 1.5-2. kg. Ове године је погача изгледа неопходна за брдско-планинске пчеларе због појаве „меда“ -медљике непознатог порекла. Постоје многи рецепти за справљање овог шећерног теста, а прва погача је енергетског значаја и довољно је шећер и вода (5:1) уз мали додатак сока од лимуна!
Остали радови


Новембар месец је погодан за евентуално померање кошница на самом пчелињаку, те пчелар то може урадити без страха за последице по пчелињу заједницу, наравно уз сваки опрез и пажњу при том захвату!
Обавезно прегледати постоља која због неретких киша могу постати лабава, учврстити их, склонити непотребан материјал са пчелињака, поправити ограду, уверити се да поклопци на кошницама не прокишњавају, евентуално поправитих и др.

Свим овим радњама пчелар мора обезбедити у наредном зимујућем периоду потпун мир на свом пчелињаку!
У новембру месецу почињу стручна предавања и дебатни клубови скоро у свим удружењима па то треба искористити да се стекну нова знања и освежи заборављеноИ на самом крају, изнећу један од начина мог обезбеђивања кретања пчела за храном у зимском периоду у брдско-планинском подручју а који се може обезбедити и у току новембра месеца! Разлог томе је што сам пре 7 година имао потпун губитак од глади у неколико кошница иако су са стране била по два рама пуна са медом!
Наиме, познато је да се пчела у клубету закономерно креће вертикално уз рамове па ако пробије медну капу може настрадати јер због велике хладноће неможе да пређе на суседне рамове са храном? Ја углавном, сводећи кошнице на 8-9 рамова, бушим све рамове са две до три рупе, зашиљеним дрветом нешто дебљим од оловке на 5-6 сантиметара испод сатоноше, осим задњих. Пчеле те отворе обраде и веома једноставно се крећу ка суседном раму. То ми се показало корисним и од тада немам ниједан губитак ако има меда на суседним рамовима у кошници.Текст преузет са https://www.spos.info/


Bookmark and Share

Mala Pijaca