Zdrava Srbija Instagram

Заштита пчела од ниских температура


Пчеларство, 09.11.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Пчелиња друштва морају бити добро заштићена од ниских температура, јаких зимских ветрова и влаге. Утопљавање друштава врши се одозго, да се топао вадух не би губио и у ту сврху новински папир је врло добро решење јер је јако добар изолатор. У току зиме треба пазити на то да пчеле имају довољно свежег ваздуха, јер се догађа да мртве пчеле затворе лета и онемогуће правилну вентилацију.Зато мртве пчеле треба повремено одстрањивати како би се вишак влаге одвео из кошнице.


Ако на лету има снега или су кошнице покривене снегом, нема никакве бојазни за пчеле у њима, пошто снег пропушта ваздух. Али ако се снег задржи и повремено се топи, боље је уклонити га, због могуће појаве леда.


Хладни и оштри ветрови, нарочито кошава, смањују унутрашњу температуру пчелињег друштва. У крајевима где ветрови често дувају кошнице треба унету у суву просторију, која се може по потреби проветравати и замрачити. Температура у овој просторији не треба да буде већа од 8 степена С. У крајевима где не дувају јаки ветрови кошнице се не уносе у склоништа.Пчеле добро подносе сув хладан ваздух, док је влажан ваздух за њих убитачан у време презимљавања. Услед лоше вентилације долази до влажење зидова кошнице, саћа и самих пчела. Све ово јако штетно делује на способност пчелињег друштва да успешно презими. Отварањем два лета омогућује се успешна вентилација.
Бобан Росић, дипл.инж.


Bookmark and Share

Mala Pijaca