Zdrava Srbija Instagram

ЗИМСКО УГИНУЋЕ ПЧЕЛА


Пчеларство, 11.11.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Много је могућих узрока зимског страдања пчела а овом приликом осврнућемо се на најчешче.


Глад.

Недостатак хране је чест узрок страдања. Том приликом угињава цело пчелиње друштво или само пчеле које се нађу у појединим "улицама" између рамова на којима нема хране. Хладно време онемогућава кретање пчела и померање клубета на већа растојања на саћу па се дешава страдање услед глади и у случајевима када у другим деловима кошнице има довољно хране (са стране или у наставцима изнад клубета). Пчеле које су страдале имају испружене рилице, увучене су у празно саће и налазе се најчешче на рамовима на којима нема меда, или је мед удаљен од клубета. Део пчела је из клубета пао на подњачу.Вароа и вируси.

Пчелиња друштва која су била јако заражена вароом и вирусима које она преноси су у већини случајева страдала и пре зиме, али ако пчелар то није уочио раније, то сада може видети. Знаци који нас упућују на овакву сумњу су налажење кошница у којима и нема пчела (напустиле су кошницу), затим јако ослабљена пчелиња друштва - врло мало пчела које најчешће и угињавају зато што не могу да обезбеде минимално грејање клубета или евентуалног легла, исцрпљене су и често болују и од ноземозе.Ноземоза.

Страдање пчела од ноземозе се обично не догађа средином зиме већ тек при самом крају, и у пролеће. Знаци који указују на болест могу бити смеђе мрље од измета на кошници, рамовима и саћу, пчеле које тешко ходају и полећу, слабљење пчелињег друштва и сл. Потребно је разликовати ноземозу од уобичајеног чишћења пчела. Најсигурнија дијагноза се даје у овлашћеним ветеринарским установама а да би се болест колико-толико предупредила, саветује се слање узорака мртвих пчела на преглед а то је уосталом по наредби републичког ветеринарског инспектора у Србији и законом обавезујуће за пчеларе. Узорковање треба извршити најбоље у јануару или фебруару.

Штеточине.

Мишеви и ровчице могу да представљају узроке страдања пчела јер у јесен и током зиме улазе у кошнице, узнемиравају пчеле и праве штете. Ровчице се и хране пчелама, па могу да направе врло велике штете. Знак да су биле у кошници су иситњене мртве пчеле на подњачи (некада и на сатоношама па и на лету), делови тела пчела, као и трагови њиховог измета на сатоношама. Знак да су мишеви били присутни су иситњени комади саћа на подњачи, изгрижено и оштећено саће, а мишеви често у кошницама направе и читава гнезда.


Предраг Цветковић
Фотографије:Оливер Михајловић


Bookmark and Share

Mala Pijaca