Zdrava Srbija Instagram

Како започети са пчеларењем?


Пчеларство, 24.11.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Са пчеларењем се обично започиње у току пролећа или лета. Најбоље је упознати се са неким пчеларом из околине и посетити његов пчелињак. Можемо га замолити да присуствујемо прегледима пчелињих друштава које он врши, а када се мало привикнемо на зујање и понеки убод пчела, помагаћемо му у раду са пчелама и при врцању меда. Од њега или неког његовог колеге, можемо купити ројеве или комплетна пчелиња друштва и тако засновати сопствени пчелињак. Читаћемо пчеларску литературу, набавити основну опрему и прибор и одмах започети са садњом медоносних биљака у близини нашег пчелињака.


Можда ће се понеко баш ових зимских дана заинтересовати за пчеларство и пожелети да и сам одгаја пчеле. Док нестрпљиво очекује пролеће, саветујемо му да набави неку књигу о пчеларењу и да се укључи у рад локалног удружења пчелара, како би се упознао са локалним пчеларима и присуствовао предавањима.На нашем сајту моћи ће да сазна који га све послови очекују и шта треба да припреми и научи, имаће увид у рад пчеларских друштава, а моћи ће да поставља питања и добија одговоре електронском поштом.


Место на коме се налази пчелињак је од огромне важности за успех у пчеларењу, па његовом избору треба посветити посебну пажњу. При томе, пчелар треба да води рачуна о више фактора, од којих су најважнији присуство добре пчелиње паше и оцедит и сунчан терен, заклоњен од јаких ветрова, као и да постоје добри прилазни путеви. Пожељно је да пчелињак, бар на самом почетку пчеларења, не буде далеко од пчелареве куће, како би могао чешће да га обилази и да посвету одоговарајућу пажњу пчелињим друштвима.Пчелари, посебно почетници, често су у дилеми којим типом кошнице да пчеларе. Обично се опредељују за онај о коме нешто више сазнају из литературе, а често је пресудан тип кошнице пчелара преко кога пчелар - почетник успостави свој први контакт са пчелама. Сваки пчелар најчешће истиче предности кошница са којима пчелари, али они објективнији ће истаћи да се високи приноси могу постићи свим типовима кошница и да је само важно овладати техником пчеларења.


У нашој земљи, у нешто већем проценту су заступљене ДБ (Дадан Блат) кошнице у односу на ЛР (Лангстрот Рут). Остали типови кошница су АЖ, полошке, Фарар, а има и других. Пожељно је да на једном пчелињаку буде заступљен само један тип кошница, што знатно убрзава и олакшава рад, а то се посебно односи на веће пчелињаке.


Bookmark and Share

Mala Pijaca