Zdrava Srbija Instagram

Колика је улога жена у пчеларству?


Пчеларство, 27.12.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Време је за билансирање свега и свачега, па и кадровских потенцијала. Исто тако, време је и за планирање послова у наредној години. У свим тим билансирањима и планирањима, када је о старосној структури пчелера реч, најчешће указујемо на потребу подмлађивања. А о женској популацији ни речи.


У свим демографским подацима се истиче да је од укупног становништва пола, па и мало више, жена. Живимо у времену њихове велике афирмације. Оне су данас признате и успешне у науци (па и пчеларској), бизнису, политици… и веома често прихватају разне послове, који су традиционално мушки. Међутим, када у ове зимске дане присуствујемо скуповима пчелара, скупштинама, предавањима и сл., жене се могу избројати на прсте једне руке.Да ли су жене присутне у пчеларству?


По слободној процени – јесу. Оне успешно обављају најразличитије послове на пчелињаку. Најчешће су у улози асистената својим мужевима, који су се озбиљније посветили пчеларству. По провереним искуствима успешно пчеларење је само тамо где су оба брачна друга „загризли“ у пчелеарство и заједнички раде на свом пчелињаку. А таквих примера има, заиста, доста.


У окружењу се далеко више ради на афирмацији жена пчелара него код нас. У Војводини је постала тредиција да се на Фестивалу меда у Новом Саду средином септембра проглашава „краљица меда“. То је признање жени која је дала значајан допринос унапређењу пчеларства. У једном друштву пчелара (Сивац) жена је председник, што је потврда да има дама које су добиле поверење да се нађу на челу пчеларске организације. Тамо постоји и посебна манифестација на којој се окупљају и друже жене пчелари.Већим укључивањем жена у пчеларство много би се добило. Ускоро ће почети припреме за израду Програма рада Савеза удружења пчелара Републике Српске у 2014. години. Можда би било добро да се у овом документу нађе једна тачка која би говорила о већем укључивању жена у пчеларство. То је прилика да се привређује и доприноси јачању породичног буџета. Јер, сваки поштено зарађени динар итекако вреди у овим кризним временима. Успешне жене пчеларе би требало више афирмисати, додељивати им нека признања и покушати их једанпут годишње окупити на неко саборовање или дружење.


Мушки део пчеларског „корпуса“ никако не би смео подценити улогу жена у пчеларству и гледати с подцењивањем на њих. Напротив, подршка је права и сасвим нормална ствар.

Текст преузет са https://www.suprs.info/


Bookmark and Share

Mala Pijaca