Zdrava Srbija Instagram

Пчелињи отров


Пчеларство, 02.01.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Пчелињи отров производе младе пчеле у прве две недеље живота. Након што га произведу отров се налази на жалцу пчеле где остаје до краја њеног животног циклуса или до ситуације кад се пчела мора да се брани па га преко жалца испушта на непријатеља. У врећици-резервоару отрова се налази на око 0,3-0,5 mg пчелињег отрова веома сложеног хемијског састава.


Пчелињи отров је излучевина жалчаног система пчеле, а основна му је природна намена штитити пчелу и њену заједницу од непријатеља. То је густа течност врло карактеристичног мириса и горкастог, киселкастог укуса. У народној медицини примењује се као противреуматик, а новија истраживања примене пчелињег отрова у лечењу показују да пчелињи отров утиче на ублажавање бола, снижење крвног притиска, смањење холестелора у крви, повећање радне способности и друго.


Пчелињи отров такође штити организам од заразних болести, користи се за лечење упала зглобова, разних неуралгија и акутних упала крвних судова. Посебно су описана лечења убодима пчела. Пчелињи отров и примена пчелињег убода је прихваћени део основне медицине. Познато је да је пчелињи отров око 30% активнији од на пример змијског отрова, међутим треба знати да змијски отров угризом змије улази у тело у много већим количинама. (Угриз поскока нпр једнак је убоду 350 пчела).


Деловање високих доза пчелињег отрова није у потпуности истражено, али се сматра да је од 300-400 убода за просечног човека смртоносна доза. Треба узети у обзир да су то само претпоставке и стварна смртоносна доза убода зависи од много фактора и разликује се од човека до човека. Код људи који су у свакодневном контакту са пчелама - пчеларима, испитивањем је доказано да нема патолошких промена у организму након низа убода. Досадашња сазнања о пчелињем отрову дају наслутити да се ради о изузетно вредном производу пчелиње кошнице о којем ће засигурно бити још пуно говора. Производња већих количина пчелињег отрова постала је могућа тек после открића да пчеле реагују на слаб удар струје испуштањем капљице отрова.Само деловање отрова на људе зависи од неколико фактора попут: места убода, количине отрова који се убодом унесе у организам, осетљивости организма на пчелињи убод. Па тако код неких особа може доћи до веома тешких последица чак и смрти, док код појединих убод пчеле резултира слабијом реакцијом организма од убода комарца. Забрињавајући је свакако податак да се у свету бележи све већи број особа које су склоне алергијама разним па тако и на још увек у већини случајева безопасан убод медоносне пчеле.Шта радити ако / када Вас убоде пчела?


- Уколико сте алергични на пчелињи отров не покушавајте сами санирати последице већ потражите лекарску помоћ.

- Уклоните лагано без панике врховима ноктију, кредитном картицом, ножићем или пинцетом жалац из места убода

- Након одстрањивања жалца можете место убода третирани неким од следећих метода зависно о томе што вам се нађе при руци:

- Исперите место убода обичном водом са или без употребе антибактеријског сапуна

- Умотајте уколико имате лед у памућну крпу и ставите на место убода

- Умочите памучну крпицу или газу са амонијачном водом и крпиц / газу ставите на само место убода.

- Амонијак ће неутралисати / ублажити бол узроковану отровом

- Исперите место убода пчеле обичном водом и утрљајте уситњеним и размочен аспирином. Аспирин ће помоћи око смањења отеклине и ублажити бол. Не користите аспирин уколико сте алергични на њега

- Направите смесу соде бикарбоне и воде те утрљајте њоме место убода. Сода ће неутралисати отров и зауставити свраб

- Ставите комад свежег меса на место убода, ензими ће неутралисати отров и зауставити натицање
Упамтите! Убод пчеле у близини ока, устију, носа ... (Предео главе и врата) може бити опасан, а након њега настаје велика натеклина 4-5 дана зависно о имунитету убодене особе! Махање рукама не тера пчеле већ код њих изазива реакцију самоодбране. Пчела ако није у опасности не боде!!! Уколико Вас убоде пчела покушајте извадити жаоку и место убода исперите са чистом водом. Особе алергичне на убоде инсеката требале би избегавати само приближавање пчелињаку. Особе алергичне на убоде инсеката и пчела након убода требају се што брже јавити лекару.


Bookmark and Share

Mala Pijaca