Zdrava Srbija Instagram

Радови на пчелињаку у јануару


Пчеларство, 10.01.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Током јануара треба обићи пчелињаке и погледати да ли је све у реду (простор испод кошнице, лета и пчелињак у целини). Нема потребе отварати кошнице и узнемиравати пчеле, изузев ако уочимо да се код неке кошнице нешто посебно дешавало ( исувише мртвих пчела на полетаљкама или лета запушена мртвим пчелама, превише измрвљеног и исецканог воска, изгрижене остатке пчела и сл. Тада пажљиво треба отворити кошницу и погледати стање унутра. Ако су друштва страдала, кошнице треба затворити и тада или другом приликом их испразнити и очистити. Ако је улазила нека штеточина (миш, ровчица) а друштво је живо, треба очистити подњачу и пресложити рамове, одбацити или ставити на крај оштећене. Рамове са медом примаћи ближе клубету.


Уколико време у јануару захладни легло се вероватно неће много развијати и потрошња хране неће бити велика, па ни потреба за стављањем погача. Ако пак буде више топлих дана у низу, може се отворити понека кошница да би се утврдило у каквом су стању пчелиња друштва што се тиче хране и легла. Ако видимо да су пчеле изашле горе на сатоноше, то није сигуран и довољан знак да немају хране. Ипак, ако се прибојавамо да пчеле не страдају од глади, ипак треба ставити погаче. Приликом топлијих дана кошнице се могу отворити и рамови са медом примаћи ближе клубету, а измаћи празне и незалежене из средине клубета.Због мање активности пчелара на пчелињаку, ови зимски месеци су повољни за повећану продају меда али и других пчелињих производа. Пчеларима који још нису заменили восак са воштане сатне основе саветује се да то учине пре пролећа, јер је за основе боље да пре стављања у кошнице мало одстоје (уколико су недавно произведене).


Добро би било да се сваке године сади макар по неколико садница медоносног биља, чиме би се богатила пчелиња паша у околини пчелињака.Јакшић Косовка дипл.инг.пољ


Bookmark and Share

Mala Pijaca