Zdrava Srbija Instagram

ПОМОЋ ПЧЕЛИЊИМ ЗАЈЕДНИЦАМА У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ


Пчеларство, 30.01.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Задатак пчелара у наредном периоду је да обезбеди услове пчелињим друштвима да се што брже обнове и ојачају. До застоја у развоју легла може доћи, али не зато што у кошници нема меда, већ зато што се брзо троше резерве полена кога има мање него меда.


Застој у развоју легла неповољно утиче на развој друштава, њихову јачину и успешно искоришћавање
наступајућих паша. Проблеми при извођењу легла могу се избећи, чак се и активност пчела у неговању подмлатка може повећати. Зато је потребно да се друштва, ако у њима нема довољно полена, шест недеља пре прве паше почну прихрањивати припремљеним резервама цветног праха или његовим заменама.


У наредном периоду (фебруар месец) се подњаче мање-више запрљају. Ту су мртве пчеле које су биле неспособне за даљи рад, па су напустиле зимско клубе и угинуле на поду. На подњачи су и измрвљени воштани поклопци ћелија из којих су пчеле потрошиле мед, затим и остаци пролива који може да задеси друштво због дуге зиме, лоше хране или болести.Пчеле тешко одржавају хигијену у кошници па им је неопходно помоћи. Да би им се то олакшало, првог лепог дана треба очистити па и дезинфиковати подњачу. На лето се убаце два-три млаза дима, затим се пажљиво скине кров и ножем раздвоје подњача и тело (кошница). Тело се ставља на изврнути кров, који задржава пчеле које спадну са рамова. Стара подњача замени се новом, чистом подњачом. Кошница (тело) врати се на своје место и покрије без узнемиравања пчела. Са одстрањене подњаче четком или ножем уклоне се мртве пчеле, труње и нечистоћа, а затим се подњача опали пламеном. Тако се добија друга чиста подњача, па се посао може наставити на следећу кошницу. По завршетку посла мртве пчеле се одвоје од труња и спале, а труње (воштани поклопци) претопе у восак.


Све наведене операције треба обавити по лепом, сунчаном и топлом дану, како би што мање узнемирили пчелињу заједницу.
Златковић Горан, дипл.инж.сточарства


Bookmark and Share

Mala Pijaca