Zdrava Srbija Instagram

Радови на пчелињаку током марта месеца


Пчеларство, 02.03.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and ShareУ марту месецу почиње активна пчеларска сезона, и радови на пчелињаку у овом месецу су изузетно важни за развој пчелиње заједнице. Пчелиње друштво у овом периоду пролази кроз један од критичних периода развоја јер:

- у пчелињем гнезду већ има доста легла, из дана у дан биће га све више, а температуру му требају одржавати на костантном нивоу без обзира на временске прилике у марту;

- врши се замена пчела новим, а у једном периоду зимских пчела је све мање, што ствара критичну ситуацију коју само преброђују само јаке пчелиње заједнице;

- већ од краја марта матица почиње да полаже јаја за пчеле које ће учествовати у багремовој паши, па је врло важно да их је што више .Сасвим је сигурно да је март месец веома важан за развој пчелињих друштава, а ако се нешто пропусти у овом месецу, не може се надокнадити у погледу остваривања високих приноса меда. Током марта број излежених младих пчела је већи од броја угинулих зимских пчела, па ће друштво крајем марта бити јаче него на његовом почетку за око 10%. Јака друштва су током зиме трошила мало хране по једној пчели, па су сада способна да без икакве помоћи пчелара дочекају април, али само ако имају довољне количине хране.


По лепом и сунчаном времену, када ја температура око 18 степени треба извршити први детаљан пролећни преглед пчелињих друштава. Ово је један од најважнијих прегледа у години. Све неправилности, уколико их има, треба током прегледа отклонити, гнездо преуредити, рамове са старим саћем извадити, гнездо сузити према јачини пчелиње заједнице, кошницу поново утоплити и пажљиво затворити.


Дешава се, да се приликом прегледа пчелињих друштава установи да понеко друштво нема матицу; или да је у неком друштву матица постала трутуша; или да у неком друштву има мали број пчела радилица и тд. Сва она друштва где је уочена нека неправилност, треба санирати, јер у противном могу брзо угинути.


Друштвима без довољно хране, прихрањивањем обезбедити нормалне количине резервне хране, све док се не отклоне сви недостаци.Марта месеца почињемо са стимулативним прихрањивањем. Стимулативним прихрањивањем подстиче се да матица полаже већи број јаја, а друштво у целини да интензивније храни матицу и легло, па се такво друштво брже развија. Одређивање стимулативног прихрањивања се одређује према климатским условима, односно са развојем пчелиње паше. Прихрањивање се може вршити додавањем сваке вечери 200-300 g шећерног сирупа (размера 1:1). Ако у кошници има доста меда, уместо стимулативног прихрањивања, могу се сваких 3-5 дана са рамова напуњених медом скинути воштани поклопци на површини једнакој половини човечије шаке. Тај мед пчеле преузимају и стављају га ближе пчелињем леглу.


Окретањем целих наставака за 180 степени, такође се може заменити стимулативно прихрањивање. Оно се врши све док унос нектара из природе не буде задовољавајући, тако да стимулише матицу да полаже већи број јаја. Пчелари треба да прате унос нектара и да не дозволе да се цео простор у гнезду испуни и матица блокира тако да нема простора да полаже јаја. Зато се врши повремено проширивање гнезда. Прво се дода један рам са празним саћем са једне стране легла, а после два до три дана и са друге стране легла. Овим мерама пчелар помаже пчелама да лакше одржавају потребну микроклиму, да матица има боље услове за полагање јаја, и да пчеле боље негују легло.


Најбољи гарант успешног пролећног развоја је јако узимљено друштво, па је још у XIX веку Јова Живановић препоручивао да се током године формира што више ројева, како би друштва која узимљавамо имали чиме да појачамо.
Ненад Стефановић дипл. инг.


Bookmark and Share

Mala Pijaca