Zdrava Srbija Instagram

Пчеле убице


Пчеларство, 04.03.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Apis mellifera


Заправо, не постоји врста пчела са тим именом, пчеле које обично називамо "пчеле убице" су заправо врста Apis mellifera, односно европска пчела чије су се подврсте (рецимо Италијанска или Иберијска) мешале са обичном Афричком пчелом Apis mellifera scutellata.


Разне подврсте европске пчеле су мигрирале у Африку, па су се тамо помешале са домаћим врстама, чије је природно станиште југоисток континента. Обична афричка медоносна пчела није "агресивна" као хибриди звани "пчеле убице". Може се рећи да су њихови потомци једноставно "подивљали" у суровим климатским условима.


Први пут су се појавиле у Северној Америци 1985 године када су донете не Венецуеланском танкеру. Много раније су почеле да се узгајају у Бразилу, прво у експерименталне сврхе, а касније се прошириле на целу земљу. Данас покривају цео континент Јузне Америке. У скоро свим тим земљама су доминантна врста и пчелари их регуларно гаје као што ми гајимо наше пчеле, тако да не верујем да је тамо тај мед скуп.У Северној Америци су се шириле са југа ка северу и данас заузимају око 1/3 целог континента. Ове пчеле када се гаје доносе више меда и животни век им је дужи него код обичне европске пчеле. Имају већи нагон за ројењем и често мигрира комплетан рој. Могу напасти кошнице са "питомим" пчелама и преузети је. Често праве друштва по дрвима и у рупама у земљи. Проблем је када се настане у нечијем дворишту или по парковима и ту долази најчешће до судара са људима. Када се осете угрозеним и нападну тада напада цео рој, и жртву ће јурити јако дуго. Будите сигурни да ће вас убости свака пчела која то буде била у стању.
Никола Јовановић


Bookmark and Share

Mala Pijaca