Zdrava Srbija Instagram

Третман пчелињака у мају месецу


Пчеларство, 03.05.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Дошао нам је најдивнији и најберићетнији пролећни месец, у ком ће се видети а и показати како смо радили у претходним месецима на пчелињаку.


Али сујета је чудо, ми не би били ми кад не би изјавили да је пролеће поранило или закаснило када говоримо о појавама које теку другачије од уобичајеног или очекиваног. Овом изјавом поједини пчелари желе оправдати себе ако послове на пчелињаку нису благовремено и на време урадили, и оправдати своје грешке које су начинили у раду са пчелињим заједницама – без обзира да ли то било превремено ројење, или недовољно развијене пчелиње заједнице.


Истина је да нас киша прати свакодневно а да је багрем почео још крајем априла. Багрем је почео а уљана репица још није завршила, што је још интересантно и багремац ће почети пре завршетка багрема. По свим најавама време ће бити променљиво све до 6. маја, када се очекује стабилизација времена. Видећемо!


Многи пчелари су у дилеми треба ли или не треба ограничавати матицу у време главне паше. Да ли је ограничавање матице код јачих друштава матичном решетком на један, плодишни наставак 3-4 дана пре багремове паше оправдано, јер остављамо матици, у зависности од типа кошнице, од 60.000 до 90.000 ћелија у плодишту да несметано леже и одржава пчелиње друштво у врхунској форми? Ако је унос нектара на багрему изузетан, саме пчеле матицу привремено блокирају у плодишту па због тога испод плодишног наставка код ЛР кошнице додамо један полунаставак са 30.000 ћелија, са циљем да се не смањи биолошки максимум матице у полагању јаја. Кад се унос нектара смањи, младе (кућне) пчеле пребацују нектар из плодишта у медиште. Сигурно је само једно да ће ове године врцати багремов мед само они који су развили заједнице до неког максимума.


Уколико нека пчелиња друштва пре багремове паше не достигну јачину од 40 - 50.000 пчела, она се појачавају излетницама из помоћних друштава, а код двојних друштава се појачавају одузимањем излетница из горњег друштва у корист доњег. Тако стварамо јако пчелиње друштво. Тако радимо ако стављамо матичну решетку. Постоје пчелари који раде разређивање рамова у медишном делу без стављања матичне решетке стављањем два рама мање у медишни дио. Такав начин рада је заступљен код ДБ12 са полумедишним рамовима.Код стварања јаких пчелињих друштава врло је битно да пчелари знају и воде рачуна на складан природни однос између младих (кућних) пчела и излетница, односно пчела свих доба старости. Однос кућних пчела и излетнице треба бити 2:1 у корист кућних пчела. Кућне пчеле прерађују нектар у мед, производе восак, матичну млеч, хране ларве свих старости, чисте ћелије, одржавају температуру, чувају улаз у кошницу од туђина и др. Излетница која ради послове ван кошнице, изложенија је већим опасностима и губицима у природи у односу на кућне пчеле и зато морамо посветити већу пажњу излетницама, односно губитке надокнађујемо излетницама из других помоћних друштава и тако одржавамо биолошку целину и склад. Таквим радом и одржавањем односа 2:1 или 2:1,5 у корист кућних пчела, исте ће бити стално запослене тако да неће моћу доћи до ројевог нагона. Пчелари почетници и неупућени чине највећу грешку код појачавања друштава, односно код стварања јаких друштава пред пашу. Они појачавање раде са рамовима затвореног легла и тако повећавају број младих (кућних) пчела, а у недостатку излетница оне постају вишак и скоро увек терају матицу у ројидбени нагон на почетку багремове паше, што представља катастрофу у приносу меда за време багремове паше.


Уколико је изједначавање пчелињих друштва обављено у априлу, у кошници су створени сви услови за производњу меда. Јака пчелиња друштва су пуна пчела. Такво стање у кошници не сме да остане дуго у скученом простору, већ им треба на време повећати простор. Неблаговременим додавањем наставака у кошници се јавља појава нагона за ројењем, што у време обилате паше није нимало пријатно, а ни економично. Због тога се наставци и додају раније, пре него што пчеле дођу у предројевно стање. Наставци се попуњавају рамовима са сатним основама и делимично урађеним сатовима, у зависности од тога чиме располажемо. У наставак се може пребацити један до два рама са затвореним леглом из плодишта, да би пчеле брже прешле у медишно тело. Код пчелињих заједнице које су презимеле у два тела, проширење се ради додавањем наставка између два тела. На стављени наставак, а све у зависности од типа кошнице, матична решетка се ставља на једно или два тела. Испод матичне решетке остаје матица са леглом. Да не би тражили матицу кошницу држимо отворену на сунцу неколико минута, или је одозго надимимо, сачекамо пар минута и матица ће сићи доле. Када матица сиђе стављамо матичну решетку на тело које желимо у зависности од типа кошнице.


Пчелар мора стално бити присутан на пчелињаку, да би проширивао гнезда са сатним основама или изграђеним саћем. Исто тако, да би редовно исецао новоизграђене "заперке" на рамовима грађевњацима, пошто пчеле у њима поклопе трутовско легло, за борбу против варое. Само природно ројење није добро у јакој паши јер долази до пада радног елана и пада у приносу нектара у кошници.


Најранији симптоми припреме пчелињег друштва за ројење су изградња трутовских ћелија и одгајање велике количине трутовског легла. Следећи симптом, који се јавља око 15 дана после полагања јаја у трутовске ћелије, јесте полагање јајашца у празне матичне ћелије на бочним и доњим рубовима сатова.


Најсигурнији симптом да је пчелиње друштво ушло у ројево стање је моменат када јако узбуђене ројне пчеле натерају матицу да полаже јаја у матичне ћелије, а поготову када су већ поклопљене ларве у матичњацима. После појаве отворених ројевих матичњака пчеле се смирују. Кад пчелиња друштва уђу у ројево стање, њихова активност јако опада, што траје целих 15 до 20 дана, па и више. Младе пчеле све мање хране матицу и она полаже мали број јаја или чак потпуно обуставља полагање. Њен трбушчић се истањује и она постаје лакша (да би могла да лети са ројем). Пчеле летачице најчешће стоје пасивно на крајњим сатовима или се гомилају на "бради" око улаза у кошницу или испод полетне дашчице.


Ројево стање се обично јавља у мају и јуну, а некад и у јулу и обично пада у исто време када и главна паша, што је често узрок да пчеле пропусте медобрање. Лучење воска и изградња сатних основа такође се обуставља.Шта нам је чинити пре свих тих појава? Морамо стално проширивати кошницу и убацивати сатне основе за израду, а и реално је да у току године пчеле израде 1/3 сатних основа у једној заједници. Ако смо све радили како треба и благовремено не морамо се плашити него чекати багрем и надати се, нормално, лепом времену које нам није баш сада наклоњено али ипак сачекајмо да багрем достигне свој максимум. Багрем најбоље меди на темпеатури изнад 24 °C и када ноћу температуре нису испод 14°C. Не ваља ако се већи број цветова отворио и почео да меди интензивно, а киша је пала, поготово ако киша продужи 2-3 дана, и температура ноћу падне испод 14°C. Тада нећемо бити задовољни, али морал не треба губити, само напред, никада не стати, само радом се све постиже, радом и упорношћу.У случају да нема медобрања имаће ројева који су сада тражени, са добром ценом, а разлог томе је лоше презимљавање и нагли пораст пчелара почетника, због лепе цене меда на велико. Будимо оптимисти и надајмо се лепом.
Слободан Јевтић пчелар


Текст преузет са http://agroeko.net/


Bookmark and Share

Mala Pijaca