Zdrava Srbija Instagram

Радови на пчелињаку током јуна месеца


Пчеларство, 31.05.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Јун је месец са оптималним условима за развој биљног и животињског света.Временски услови се коначно стабилизују, дани су дуги и топли, а влаге у земљишту има довољно. Долази до велике експанзије у развоју биљака. Цветају познате медоноше - купина, малина, аморфа [багремац], многе врсте коровског биља, а у вишим пределима почиње ливадска паша. Пчелиња паша достиже свој максимум у развоју, што за последицу има ројење, тј.природно размножавање.


Први послови месеца јуна везани су за одузимање меда, његово врцање и правилно складиштење. Десетак дана после престанка паше, мед је довољно зрео за одузимање из кошница. Најмање две трећине саћа са медом треба да буде затворено. Такав мед садржи 18 до 20% воде. Зрео мед паковати у одговарајућу амбалажу, коју треба херметички затворити, како би се елиминисала могућност упијања влаге.


Након одузимања меда, требало би извришити умножавање пчелињих друштава, јер треба надокнадити зимске губитке. Стари пчелари кажу да вештачко ројење и умножавање заједница треба спровести од Ђурђевдана до Видовдана. Нове заједнице треба формирати што пре, како би могли искористити преосталу пашу за свој развој. Посебно треба обратити пажњу на негу познијег роја, јер без прихране медом и поленом резултати развитка неће бити видљиви, а најбоље га је населити на рамове са сатним основама и предходно добро очистити од варое.


Нега формираних ројева треба да траје све до узимљавања. Новоформираним друштвима најбоље је додати младу, спарену матицу. Препоручујемо да се узимају селекционисане матице из одгајивачких центара који се баве узгојем наше домаће крањске матице (Apis mellifera carnica). Императив је да се у Србији ради искључиво са аутохтоном расом пчела (Apis mellifera carnica), па се морамо трудити да због пашних услова до максимума искористимо сва њена генетичка својства, уз примену модерних апитехничких мера.Препоручујемо да се додавање матица изврши помоћу специјалног кавеза, уз обавезну прихрану раствором сирупа у односу 1:1. У јуну је пријем матица углавном бољи него касније. Матица се може додати један дан након уклањања старе. Матице добијене тихом сменом су висококвалитетне само под условом да потичу од јаких заједница са добром матицом, које су две сезоне за редом оствариле натпросечан принос. У јуну можемо вршити сакупљање матичног млеча, а поступак се састоји у повременом додавању пресађених ларви одгајивачком друштву, где их пчеле снабдевају млечом, који се затим одузима.


Сузбијање варое је уобичајено по одузимању багремовог меда. Примењују се углавном биолошке методе: рам грађевњак, формирање ројева, прекид легла на извесн о време... Од хемијских средстава највише се користи третман мрављом киселином.


Велики број пчелара користио је до сада летње паше у Војводини. Али са увођењем праксе третирања семена сунцокрета, кукуруза и других биљака инсектицидима који уништавају пчеле, а мед чине штетним за здравље људи, пчелари су у великој недоумици што се тиче оправданости селидбе. На срећу ливадска паша у јужним крајевима Србије (Јабланички округ, Власинско језеро, Црна Трава, итд.) није угрожена. Високи приноси на Власинском језеру се добијају од планинске малине (RUBUS IDAEUS) која је одлична медоноша, јер по 1hа може дати до 250 kg меда, са дневним уносом од 5 до 6 kg.


На крају, не треба заборавити да се сузбијање варое у јуну мора обавити благовремено, јер, сетимо се прошле године: ко је третман започео касно, остао је без пчела.
Ненад Стефановић дипл. инг.


Bookmark and Share

Mala Pijaca