Zdrava Srbija Instagram

АВГУСТ НА ПЧЕЛИЊАКУ


Пчеларство, 09.08.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Пошто је већином било каквих-таквих уноса после врцања багремовог меда, сада је време, ако то није пре учињено да се изврцају медишни наставци а затим и уклоне са кошница, пошто их пчеле претходно очисте после центрифугирања. Изузетака од овога ће бити веома мало, можда у ретким крајевима где евентуално још траје паша медљике или нека друга паша. Тамо ће се врцање касније обавити, али се препоручује да се и тамо обаве све друге припреме за зиму које могу да се обаве с обзиром на пашу.


Да би се наставци са медишним рамовима који су враћени у кошнице ради чишћења лакше уклонили из кошница, може се препоручити да се стављају на кошницу не непосредно, преко рамова, како се најчешће чини, већ преко пластичне фолије или евентуално преко поклопне даске са отвором. Преко додатих наставака се стави нека поклопна даска, па кров. Ако се ставља фолија, потребно је да и она има мали отвор, кроз које би пчеле из плодишта могле да прелазе у медиште. Ако не постоји отвор, фолија се може једноставно сасвим мало заврнути на углу, да се тако направи пролаз за пчеле, или се може повући уназад, за свега 2-3cm да пчеле туда пролазе горе. Тиме ће се постићи да сав евентуални заостали мед које пчеле сакупе из центрифугираних медишта буде пренешен доле у плодиште.


Само скидање очишчених медишних рамова може се обавити рано ујутру, када је хладније и када ће више пчела бити повучено доле у плодиште. Тај метод је добар да се изнад фолије постави и наставак са сасвим мало меда у рамовима, кога се не исплати центрифугирати, али у том случају треба бити нешто стрпљивији да пчеле пренесу тај мед доле. Медишни наставци се могу чувати у посебним просторијама, већ према личном искуству и пракси, али се слободно може препоручити да се чувају напољу, наслагани један на други, на неком промајном месту, најбоље мало заклоњено од јаког сунца. При томе, на дно које је одигнуто од тла неким постољем, ставља се жичана мрежа (у неком оквиру или слично) а мрежа се ставља и на врх, а затим се поклапа неким кровом, као заштита од кише.


Између појединих наставака неки пчелари постављају мало ораховог лишћа али оно и није неопходно ако у рамовима нема саћа у коме је било легло или полен. Такве рамове је најбоље елиминисати, претопити, или евентуално чувати одвојено, да не би представљали извор воштаних мољаца. Добро је да се уместо пуног броја рамова у медиштима остави нешто мање, а преостали рамови размакну, како би се избегло да се додирују и омогућила боља циркулација ваздуха, што не погодује воштаном мољцу.


Ако у јулу нису урађени сви послови припреме пчелињих друштава за зимовање, сада их треба урадити. У суштини, код друштава где нису скорије додаване сатне основе нити вршене неке интервенције и где су матице нормално носиле, сада нема много послова. Сва припрема би могла да се састоји у томе да се види да ли можда неки рам са медом није преградио легло у плодишту, ако јесте да се уклони на страну, и да се утврди да ли има довољно хране у медним венцима. Има пчелара који остављају пуне полунаставке меда пчелама за зиму, чак и наставке, зависно од типа кошница, они су највероватније већ обавили те припремне послове. Ако затекнемо лоше рамове, са много трутовског саћа или искривљеног и сл. треба их ставити на сам крај кошница, па и у случају да у њима има понешто легла.


Друштва су сада довољно јака а и време је топло, да могу неговати то легло док се не излегу пчеле. Ти рамови могу остати до пролећа у кошници, ако у њима има нешто меда, па их онда уклонити, или се, што је боље, саветује да се мед сада мало разгребе да би га пчеле пренеле у медне венце. Ако у неком лошем раму има полена, а рам се уклања или ставља на крај, најбоље је комаде саћа са поленом разгњечити пчеларским ножем (евентуално ако около има и мало меда) на сатоноше плодишта, одакле ће га пчеле покупити и потрошити, а остаће само мали трагови воска. Уколико су рамови са сатним основама додавани, треба обавезно проверити да ли су лепо изграђени и залежени. Ако нису, најбоље их је преместити на сам крај кошнице, јер су много мање повољни да на њима клубе пчела зимује у односу на рамове са жутим или тамнијим саћем.


Када се уклоне медишни наставци, треба извршити неки третман против варое. При томе, обавезно пратити исход третмана, делотворност примењеног средства. У случају да се не примети да вароа опада, најбоље је макар само пробно на неколико кошница, применити и неко друго средство. Сваки преглед користити да се види да ли је легло здраво и да ли можда нема знакова болести, посебно се мисли на америчку кугу, која је наравно посебно непожељна, јер спада у болести код којих је код нас законом наложено уништавање заражених пчелињих друштава. Додуше, ако пчелар на време примети и пријави болест ветеринарској инспекцији, следи му од стране државе новчана надокнада за уништено друштво.


Код ДБ кошница, друштва би требало да имају један до два пуна рама са медом са стране, затим рам са поленом и медом и остало су све рамови са леглом. Евентуални вишак меда са стране, преко тог броја, нема много сврхе јер није доступан пчелама током зиме, а сада ограничава простор легла, сужава га, па је боље да се извади из кошнице, или евентуално ставе на једну страну кошнице, одакле ће се у пролеће вадити и користити.


Код ЛР кошница, најбоље је да снажна друштва зимују на два наставка, у доњем да буде нешто меда, легла, а горе већина меда, полен и 3 до 4 рама са леглом. Добра је и варијанта да плодиште буде у једном наставку а изнад да буде пун полунаставак хране, али је можда још боље да се полунаставак са храном постави на подњачу, па преко њега плодишни наставак. Тако би пчеле биле подстакнуте да преносе мед из полунаставка горе у плодиште и формирају медни венац, и тако осигурају зимовање. Уз то, то би био и одличан подстицај за залегање матице. Код ЛР кошница пчеле се могу оставити да зимују и на три наставка, при чему се на подњачу ставља евентуално наставак са старим, лошим саћем, понешто меда и слично. Важно је напоменути да је веома препоручљиво да наставак у коме је главни део легла, има отвор на предњој страни - лето, што ће бити посебно корисно при зимским прочисним летовима. И код ДБ кошница је препоручљиво да кошнице имају горње лето на плодишном наставку.


Сада је добро и важно да пчеле имају неку подстицајну пашу, како би доносиле полен и како би биле подстакнуте да негују легло, из кога ће се развити пчеле које иду у зиму. Ако паше нема, потребно је прихрањивање. У крајевима где је паша ове године била слаба, и где је мало меда у кошницама, приоритетан задатак је обилно прихрањивање и то што пре, како би се стање пчелињих друштава нормализовало. Пре тога, треба сузити простор клубета, да не буде превише рамова са леглом а без медног венца (вишак евентуално ставити у доњи наставак (ЛР или Фарар кошнице) или на сам крај кошнице (ДБ или АЖ).


При прегледу кошница треба проценити квалитет матице, а то се може учинити и по леглу, и без тражења матице. Најбоље је водити евиденцију о друштвима из којих су излетали ројеви, или из којих су узимани ројеви, да знамо да су у њима сада младе матице. Ако се примети да матице нису довољно добре, треба набавити квалитетне и заменити их, или их спојити са неким другим друштвом. Остављање пчелама да сада саме одгајају матицу може сада бити критично због евентуалног недостатка трутова и ризика да изостане оплодња, а и због губитка низа генерација пчела које би се извеле да је матица у кошници. Ипак, у крајевима где има подстицајне паше, могуће је да се у такви поступци успешно окончају али се не препоручују као правило за овај период.


И у августу треба обезбедити питку воду на пчелињацима.
Владан Трандафиловић, дипл.инг.


Bookmark and Share

Mala Pijaca