Zdrava Srbija Instagram

Шта чинити ако у кошницама нема довољно хране за пчеле


Пчеларство, 14.01.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


За безбедно зимовање пчела потребно им је обезбедити довољно хране. Без икакве сумње за исхрану пчела, у било у ком периоду године, најбоља храна је она коју користе већ хиљадама година, а то је мед. Међутим, када пчелар процени да се у кошници не налазе довољне количине меда, било који разлог да је у питању, сасвим логично решење је да се пчелама помогне додавањем меда. То можемо учинити додавањем рама са пуним затвореним медом изнад сатоноша.


Али, ако немамо мед, алтернативно решење је медна погача коју треба максимално избегавати, али је ипак боље додати је него дозволити да заједница угине. За погачу треба помешати и умесити кристалисани мед и млевени шећер. Тешко је тачно рећи која количина хране је потребна за једну пчелињу заједницу, јер је то вредност која зависи од много фактора.


Након дугогодишњег праћења пчелињих заједница и стеченог искуства пчелара и стручњака дошло се до одређених сазнања. Да би се осигурало безбедно презимљавање и квалитетан рани пролећни развој просечног пчелињег друштва, у нашим климатским условима, потребно је обезбедити му око 22 килограма меда. Од те количине око 12 килограма пчеле ће потрошити за исхрану, а остатак, око 10 килограма за развој легла.


Теоријски, потрошњу хране није тешко предвидети ако се зна да једна пчела у периоду до појаве новог легла троши дневно до 2 милиграма хране, па и мање. Ако друштво има двадесет хиљада јединки, то значи да је дневна потрошња око 40 грама или око 1,2 килограма месечно. С обзиром на то да број пчела варира, то ће до почетка фебруара бити потрошено око 5 килограма хране. У кошницама савесног пчелара који није крајем лета исцедио сав мед које су пчеле унеле, залихе ће сигурно бити довољне до првих уноса, а може и остати за касније у случају да нам шљива не замеди. С друге стране, не треба сметнути с ума да је ова прилилчно велика количина хране и одличан утопљавајући материјал, посебно у условима непредвидиве зиме.Ако хране нема довољно?


Шећерно-медно тесто или погаче за прихрањивање пчела, како се уобичајено називају, додају се изнад простора у коме се налази зимско клубе. Тако чинимо допуну или замену за медну капу коју би пчелиња заједница себи начинила да се налази у природи. Медне погаче можемо правити сами, а можемо их и куповати од проверених производача. Погаче се испоручују, или праве по сопстевном рецепту, у завареним пластичним врећицама.


Пре додавања треба са доње стране исећи отвор у тракама ширине око два центиметра и поставити их тако да прорези буду попреко на правац пружања рамова и улица пчела. Осим тога, важно је само расећи најлон, без отварања, по читавом ободу. Када се погача дода и легне на сатоноше, пчеле ће је временом облепити прополисом чинећи да тај килограм шећерног теста обезбеђује додатну топлотну стабилност.


Погаче треба да буду меке, јер ће од тврдих пчеле имати више штете него користи. Разлог је јасан: да би од кристалисане шећерне масе припремиле себи храну коју могу да поједу, морају јој додати доста воде до које у хладним зимским данима не могу да дођу. Сетимо се да је у зрелом меду готово петина вода.
Рецепата како направити квалитетну погачу има много, али ја не бих писао како се праве. Сваки пчелар има свој начин рада, који је испробан и устаљен, тако да не треба мењати оно што је добро.Напомена: Код прављења погача пчелар треба да користи само свој мед, или мед за који је сигуран да је испитан. Никада не треба узимати мед од болесних пчелињих заједница, јер се на тај начин болест шири. Не заборавите, ако дајете чист шећер то је само енергетска храна. Да би пчеле прерадиле шећерну погачу од 1 kg потрошиће између 250 и 300 g меда. Оне ће се трошити и због тога себи скраћивати живот, а могу и доживети енергетски стрес. Погаче пчелама не треба давати пре фебруара, ако ситуација не захтева другачију динамику.Слободан Јевтић, пчеларТекст преузет са https://www.poljosfera.rs/


Bookmark and Share

Mala Pijaca