Zdrava Srbija Instagram

Третман пчелињих заједница у фебруару


Пчеларство, 26.01.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Фебруар је, календарски гледано, последњи зимски месец. Мада је време променљиво примећује се повећање дневне температуре, али и ноћне. Такође, у овом месецу јављају се први весници пролећа. Међутим, обзиром да је јануар, који је на измаку, имао натпросечну температуру, неки су се весници пролећа већ појавили, па смо већ могли видети пчеле како сакупљају полен.


Пчеле су у зимском клубету са доста легла. Када год се указивало топлије време оне су излазиле, посећивале цветнице, уносиле полен. Унутар кошнице постају активније, отварају медне поклопце по средини гнезда, размештају мед, ослобађају ћелије, полирају их и припремају матици за полагање јаја - све се то догађало у јануару. Сви они који су своје кошнице припремили за зиму са доста протеинскоенергетске хране неће имати никаквих проблема у вези изимљавања, а ко је имао мало хране морао је да додаје, од рамова са медом преко сатоноша или чарапе са кристалисаним медом до задње солуције - погаче.


Подњаче су нам биле отворене у јануару, сада у фебруару подњаче треба затворити и додатно утоплити, а разлог томе је већа површина легла. У фебруару ћемо имати по два- три рама са леглом различитог узраста, чак се догађа да и младе почињу да излазе. То све опет зависи од спољне температуре, јачине заједнице, старости матице, количини меда, полена… Многи услови морају бити испуњени да би заједница могла да крене на време да функционише. У том периоду матица полаже дневно јајашца у зависности од температуре, количини хране и томе како ће бити настављено цветање поларица. Такво легло изискује одржавање константне температуре од 35°C, што додатно исцрпљује пчеле и чини их недовољно способним за неговање легла током пролећа.


Пчелиње клубе при ниским температурама помера се на горе и тада користи медну капу изнад легла. Али чим је леп дан, пчеле почињу пребацивање меда са бочних рамова и лагерују изнад легла, тако да увек одржава контролу висине медне капе, јер пчеле неће никада напустити своје легло и преместити се на мед по цени и да угину.Утрошак меда повећава се и у току месеца, а износи 2,5 до 3 kg просечно за пчелиње друштво. Услед повећане потрошње хране, нарочито полена, за надати се да ће пчеле имати лепих дана за излазак и пражњење. Због тога пчеле користе и најкраткотрајније отопљавање у неким деловима дана, углавном око поднева, за облетање и пражњење дебелог црева, најрадије излазе кроз отвор горњег лета на чишћење и то на око 8°C. Истовремено оне чисте кошницу, преносе свежи нектар, полен и воду. Иначе се сматра да ако је пчелиње друштво квалитетно зазимљено, са доста квалитетне хране и са око 15.000- 20.000 пчела, не треба га дирати све до почетка воћне паше.У фебруару треба очистити подњаче кошница, ако је подњача чиста, то је знак да пчелиње друштво добро зимује и да се налази у добром стању. Треба извршити контролу лета, јер се може десити да мртве пчеле затворе лето. Пчелар треба често да обилази пчелињак, нарочито када је време сунчано. На основу облетања пчела, влаге и ослушкивања пчелињих друштава он доноси закључак о њиховом стању. Топле часове (10-12°C) он користи да обави први пролећни преглед, да на брзину погледа гнезда и открије узроке евентуалних недаћа. Према могућностима, пчелар одмах треба да пружи помоћ најугроженијим друштвима.И заиста, свака подњача нам прича о стању у пчелињем друштву. По количини угинулих пчела на подњачи знамо како је друштво зимовало. Ако их је пуно, то нам казује да је друштво имало неповољне услове зимовања. Положај угинулих пчела нам казује и о положају клубета у кошници, а количина и распоред отпалих мрвица воска, које потичу од отклопљених поклопаца са саћа говори нам о количини потрошене хране и кретању клубета у кошници. Полетаљке и под упрљан пчелињим изметом упозорава нас на могућу ноземозу. На поду откривамо и евентуално присуство кречног легла. Вода на подњачи и појава плесни казује о недовољној и неправилној вентилацији. По понашању пчела, а посебно по интензитету брујања, ценимо има ли матице у друштву или не. Ако је подњача чиста, са врло мало или нимало мртвих пчела, то нам казује да се ради о снажној и здравој пчелињој заједници са израженим хигијенским понашањем.Као што се види из наведеног, подњача је књига за читање. Уколико се сумња на неко обољење, угинуле пчеле треба скупити (око 100 комада) у папирне кесице (никако не у пластичне), кесице нумерисати према кошницама и исте однети у Ветеринарски институт.


Ово се све може видети исто и на жичаним подњачама, поклопце медне на лиму подњаче, а пчеле испод гледајући кроз сито или подизањем тела. При прегледу, ако се установило да је пчела избила на врх медне капе, можемо додати преко сатоноша рам са медом затвореним или погачу. Ово се ради кад температура пређе преко 14°C, а још је боље ако је преко 17°C. Тад се изврши и први пролећни преглед легла и снаге друштва, а ту је прилика и да се уверимо колико нам је било прецизно "читање подњаче". Број поседнутих улица говори нам о снази друштва, компактност и количина легла о квалитету матице, а ако су пчеле на сатоношама то нам казује да су потрошени венци меда изнад легла и да смо благовремено додали потребну храну.


При обављању ових радњи, кошницу треба што краће држати отворену да не изазовемо прехладу легла, што може знатно успорити развој. Тада при прегледу већ константујемо шта ћемо спојити и које и колико заједница нам је остало без матице. После свих обављених послова мирни дочекујемо март.Предлог : У зависности од броја кошница ставите кукурузно брашно у неку посуду, 1-2 kg, пчеле ће исто посећивати и односити, а када видите да нека не уноси, то је знак да нема матице и да прво њих треба санирати.
Слободан Јевтић, пчеларТекст преузет са http://agroeko.net/


Bookmark and Share

Mala Pijaca