Zdrava Srbija Instagram

ЈУН У ПЧЕЛИЊАКУ


Пчеларство, 28.05.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Јун је месец са оптималним условима за развој биљног и животињског света. Долази до велике експанзије у развоју биљака. Цветају познате медоноше - купина, малина, аморфа (багремац), многе врсте коровског биља, а у вишим пределима почиње ливадска паша. Пчелиња паша достиже свој максимум у развоју, што за последицу има ројење, то јест природно размножавање.

Први послови месеца јуна везани су за одузимање меда, његово врцање и правилно складиштење. Десетак дана после престанка паше,(оптималан период за врцање меда је од 15.јуна па надаље), јер мед је довољно зрео за одузимање из кошница. Најмање две трећине саћа са медом треба да буде затворено. Такав мед садржи 18 до 20% воде.

Након одузимања меда, треба извришити умножавање пчелињих друштава, јер треба надокнадити зимске губитке. Нове заједнице треба формирати што пре, како би могли искористити преосталу пашу за свој развој. Посебно треба обратити пажњу на негу познијег роја, јер без прихране медом и поленом резултати развитка неће бити видљиви, а најбоље га је населити на рамове са сатним основама и претходно добро очистити од варое. Нега формираних ројева треба да траје све до узимљавања.
Новоформираним друштвима најбоље је додати младу, спарену матицу. Препоручујемо да се узимају селекционисане матице из одгајивачких центара који се баве узгојем наше домаће крањске матице (Апис меллифера царница). У Србији се ради искључиво са аутохтоном расом пчела (Alpis mellifera carnica), па се морамо трудити да због пашних услова до максимума искористимо сва њена генетичка својства, уз примену модерних апитехничких мера. Препоручујемо да се додавање матица изврши помоћу специјалног кавеза, уз обавезну прихрану раствором сирупа у односу 1:1.

У јуну је пријем матица углавном бољи него касније. Матица се може додати један дан након уклањања старе. Матице добијене тихом сменом су висококвалитетне само под условом да потичу од јаких заједница са добром матицом, које су две сезоне за редом оствариле натпросечан принос. Примењују се углавном биолошке методе: рам грађевњак, формирање ројева, прекид легла на извесно време... Од хемијских средстава највише се користи третман мрављом киселином.На крају, не треба заборавити да се сузбијање варое у јуну мора обавити благовремено, јер, ко је третман започео касно, остао је без пчела.Ненад Стефановић дипл.инг.пољ.


Bookmark and Share

Mala Pijaca