Zdrava Srbija Instagram

Радови у пчелињаку у августу


Пчеларство, 03.08.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Ова година, када се сумирају сви резултати је за пчеларе просечна. Али смо имали велике проблеме са тровањем пчела на сунцокрету. Сада су поједини пчелари дошли у ситуацију да спасавају оно што се да спасити, јер су остали без пчела и са ослабљеним пчелињим заједницама. Почећу редоследом радова у пчелињаку, ако је уопште могуће почети нешто неким редом у таквој ситуацији.

Сунцокретов мед је изврцан, а ливадског нема свуда јер није било кише па нема ни цветова. Појавио се и други проблем на појединим локацијама – медљика. Тако смо дошли у ситуацију да уместо да опуштено спремамо друштва за презимљавање, имамо отежану припрему.

Пре почетка било каквог рада око кошница проверите појилице. Свежа, чиста вода је предуслов да имамо здраве пчеле. Уношењем чисте воде и лепезањем крилима пчела расхлађује кошницу.

Следећа је борба против варое. Третман треба почети одмах након врцања, а то је крај јула. Чиме? Неким делотворним средством. На Вама је да га одаберете, али водећи рачуна да су температуре високе тако да се не одабере средство које ће још више нашкодити пчелама. Вароа је узрочник свих болести, па је треба што пре одстранити.

Први посао на пчелињаку биће обављање детаљног прегледа свих пчелињих заједница ради утврђивања њиховог здравственог стања, квалитета матице на основу легла и количине хране.

Ако су ти параметри задовољени онда су нам заједнице јаке. Код прегледа одмах све рамове из централног дела из којих није изашло две-три генерације легла премештамо на бочне стране, јер у нове рамове теже матица полаже јајашца, а и хладнији су за зимовање, а рамове са пергом и медом приближавамо централном делу.Када се наиђе на заједницу са лошом матицом иста се мења, или се спаја са неким од нуклеуса који у себи имају младу матицу и то преко новинског папира.

Спајање слабих друштава, односно друштава са недовољним бројем пчела радилица, такође је једна од битних радњи коју бисмо требали да извршимо у овом месецу. Матица у августу и септембру положи укупно 15.000-20.000 јаја, из којих ће се извести исто толико пчела, а тај број пчела довољан да друштво презими.

Пошто је у августу слаб унос нектара, или га уопште нема, а ми морамо спремити пчеле, од 15. августа до 15. септембра морамо вршити прихрањивање пчелињих друштава и извођење што већег броја младих пчела, јер је то практично најважнији посао на пчелињаку у овом периоду. Само здрава и јака пчелиња друштва са око 15.000 до 20.000 пчела могу успешно да презиме и дочекају прву пчелињу пашу. Нуклеуси могу да презиме минимално са 5000 јединки. Прихрањивање треба вршити све док се не обезбеди довољна количина резервне хране.

Прихрану можемо вршити на два начина:
1. стављањем пуних рамова меда у збег,
2. прихраном шећерним сирупом.

Прихрана медом је боља за пчелу, али ако нема меда прихрана се може вршити и шећерним сирупом.Прихраном матице могу повећати полагање јајашца и до 30 % што је добро за припрему заједница за зиму. Прихрану треба радити обазриво. Ако има довољно меда у кошници треба пазити да не дође до блокаде матице.(вађењем рама са медом из кошнице и стављањем истог у збег не можемо изазвати блокаду јер ће исти мед пчеле вратити у кошницу и тиме поспешити матицу да више полаже јајашца). Треба обратити пажњу код давања шећерног сирупа и прихрану обавити у већим количинама и то када има уноса полена.

Посебну пажњу треба да обрате пчелари који имају пчелињаке на већим надморским висинама где може бити уноса медљике. Ове године је има доста. Шта урадити када је има?

МЕДЉИКА

После ливадске и сунцокретове паше изврцати мед искључиво из медишта, плодишта не дирати (ако крене медљика плодишта морају бити пуна меда од ливаде или сунцокрета). Медишна тела вратити на плодиште и чекати медљику. Почетак медљике јули-август треба сачекати са медиштима на плодиште, пратити редовно ситуацију да не дође до тога да се медишта напуне и почне лагеровање у плодиште. У зависности од уноса треба вршити проширивања.

Када се заврши унос медљике треба изврцати сав мед из медишта, иста вратити на плодишта и прихранити сирупом 1:1 у већим количинама и то што пре. Тада ће се шећерни сируп помешати са оном медљиком у медишту која је остала у ћелијама рамова. Уносом полена добићемо уместо енергетске шећерне хране протеинску, шећер-медљика-полен. Прихрану радимо два, три дана.

Тада долазимо до прве велике спасоносне радње. Тела медишна подбацујемо испод плодишта на подњачу, а плодиште подижемо на врх конфигурације.

Ако имате медљику у плодишту ЛР кошнице? Ставити матичну решетку на плодиште, затим подићи сво младо легло са матицом у горње тело. Доле оставити затворено легло и рамове са медљиком, доње тело допунити рамовима, исто и горње. Тада почети са прихраном шећерним сирупом. Пчеле ће уносити сируп и медљику, одоздо полен из природе и од тога стварати једну лепу пчелињу храну која ће бити одлична за презимљавање. Уједно ће матица полагати јајашца у горње тело које ће већ бити у конфигурацији која се ставља за презимљавање. На време почети одстранљивање варое.
Како ћемо паковати тела зависи од типа кошнице и система којим се ради, тако да ту правила нема. Најбитније је да се мед налази изнад клубета које ће се створити у зиму. Ово се односи на настављаче где пчеле иду у висину. За полошку битно је заједницу зазимети са високим медним капама које требају бити високе минимално 15 cm.

Чак се практикује да се полумедиште са медом стави испод плодишта код настављача одређеног типа ДБ ЛР, где би пчела подизала мед у плодиште током августа и до половине септембра. То би имало за циљ стимулативне прихране и повећање медне капе код изласка пчела из ћелија плодишта, вршила би се допуна и правилан размештај меда у пчелињој заједници. Подизање меда у плодиште пчела ће одредити према потреби, чак може остати и испод мед који ће чекати пролеће. Ту смо створили још једну погодност, подигли смо плодиште да буде више од подњаче, тако да смо створили боље услове за презимљавање.

Закључићемо следећим коментаром. Наш резултат у вези количине хране за пчеле можемо видети "одокативно" (која не сме бити мања од 20 килограма). Али нема исправке ако желимо квалитетно излежене пчеле. Да ли смо и колико скинули вароу знаћемо када будемо третирали оксалном киселином током зиме. Уколико тада будемо имали мање опалих вароа то је наш успех већи, а наша посвећеност смањењу варое током јула се исплатила јер смо у зиму ушли са здравим пчелама.

Колегама пчеларима желим срећно презимљавање пчела.
Слободан Јевтић, пчелар

Текст преузет са https://www.poljosfera.rs/


Bookmark and Share

Mala Pijaca