Zdrava Srbija Instagram

Прихрањивање пчела


Пчеларство, 28.09.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Многи пчелари се двоуме да ли прихрањивати пчеле или не, те ако их прихрањујемо чиме то чинимо и када? Искуства су подељена, а мишљења различита, па се са сигурношћу не може дати прави одговор на ова питања, али се овом проблему треба поклонити одређена пажња.

Када би све било идеално , мед који пчеле произведу током године треба оставити и за њихово презимљавање и пролећни развој. Ако се пчеларством бавимо из економских разлога, што је и најчешћи случај, већи део меда се врца, док остали део остављамо пчелама. То и није тако страшно да тај део који пчелар узме за себе и надокнади неком супституцом-јефтинијом заменом.

Код нас је то најчешће шећерни сируп. Његово справљање је веома једноставно-у топлој, не врелој води, растопи се 1 kg шећера на 1l воде, сачека да се охлади (мада може и млак) и сипа се у хранилице.Са овог аспекта, имајући у виду цену меда, прихрањивање је сасвим оправдано. Са аспекта пчела баш и није. Истраживања су показала да се пчеле доста потроше прерађивањем шечерног сирупа и да су друштва храњена искључиво сирупом у пролећном развоју доста слабо напредовала и имала мањи број зимских пчела за разлику од друштава која су имала довољно меда из природе. То говори у прилог тврдњи да пчеле треба прихрањивати само и искључиво медом добијеном на паши.

Ако желимо да некако помиримо ова два принципа, да и пчеларима и пчелама буде добро, предлажемо да се ни у ком случају сав мед из природе који пчеле направе, не врца , већ да се остави онолико колико је потребно за зазимљавање пчела. Те количине су различите и зависе од начина пчеларења и типа кошница. За друштва у ЛР кошници минимум би био 16 kg меда, а за друштва у ДБ кошници најмања прихватљива количина за добро презимљавање не би смела да буде мања од 20 kg.

У пролеће када желимо да поспешимо развој пчелињих друштава треба прибећи прихрањивању користећи шећерни сируп или погаче. Овим поступком се подстиче матица да појачано леже. Прихрањивање се препоручује и у случајевима када нема паше и поставља се питање опстанка друштва.Светислав Марковић дипл.инг.


Bookmark and Share

Mala Pijaca