Zdrava Srbija Instagram

МЕДОВИНА


Пчеларство, 19.03.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Медовина – вино од меда је као што је већ познато било пиће старих Словена одакле и потиче прва прозводња овог напитка, где се као основна сировина користио мед.

Мед се у почетку користио искључиво само за исхрану, а нешто касније почео је да се меша са разним додацима пића, трава итд. и тако је настала медовина. Стари Грци су справљали овај напитак много пре него што су отркрили појам ”вино“ и медовина се сматрала пићем богова које је потребна како у богатству тако и у сиромаштву.

Временом са настанком неких других пића справљање медовине полако пада у заборав, да би после доста година поново добила на значају. У данашње врема медовина поново постаје популарна и све траженија на тржишту. У почетку производња медовине настала је јер се појавила велика количина меда на тржишту која није могла да се прода. Данас је медовина јако тражено пиће због својих специфичних карактеристика. Као што је већ речено медовина је данас јако тражено пиће мада се ретко може наћи као комерцијализована производња, што значи да се још увек највише производи на индивидулним домаћинствима.


Справљање медовине

Постоји више начина справљања медовине а углавном ту разлику у начину справљања чине: избор меда и раличитост додатих споредних сировина у току производње. У даљем тексту описаћемо најбољи и најраспрострањенији начин справљања медовине за сада.

Процес справљања медовине је веома сличан справљању других вина. За справљање медовине обавезни су следећи састојци:
- Мед као основна сировина
- Вода
- Квасци


Мед као основна сировина је најбитнији у справљању медовине јер од врсте и квалитета меда зависи и квалитет медовине
( као и код појма грожђе – вино ). По избору произвођача може се уместо меда користити и медњиковац.Квасци:
Додавање квасаца је у сваком случају оправдано с обзиром да мед у свом саставу не поседује никакве квасце ( за разлику од на пр.грожђа које на покожици већ поседује одређени проценат позитивних квасаца ) па их је зато неопходно додати у циљу подстицања ферментације.

Вода се додаје у циљу разблажења меда.У току производње треба додати дестиловану али у случају недостатка дестиловане воде потребно је воду која се користи у циљу разблажења прокувати, како би се уклонио хлор који у току ферментације ствара хлорифеноле који имају укус на пластику.


Поступак справљања медовине

Као што је већ напоменуто најпре је потребно одабрати врсту меда.За справљање медовине најбоље је користити ливадски мед како због свог састава тако и због карактеристичне тамније боје ( уобичајено је да се користи мед тамније боје ).

Поступак справљања је следећи:
Одмери се 28 – 30 кг.нектарског меда и размути у 100 лит.воде ( прокуване ). Добро се измеша да би маса постала течна. Ово је такозвани основни раствор. Основни раствор се затим прокува (тзв. стерилизација расвора). Док се раствор кува са површине се обавезно уклања пена која се том приликом ствара. По завршетку кувања уклони се сва површинска пена и остави се да се раствор охлади на 20С. Овако охлађеном раствору дода се 60g. калијум метабисулфита и 10g.танина. Након овога неопходно је сада додати и селекционисани квасац који има улогу да изазове врење.

Овако припремљена смеса остави се сада у простоpу за врење т.ј. ферментацију. Просторија као и судови морају бити потпуно чисти хемијски исправни. Суд мора бити прекривен платном. Врење се одвија на температури од 18 -20 степени Целзијусових. Као и код сваке ферментације обавиће се најпре бурно врење. Завршетак бурног врења утврђује се на уобичајени начин. Након завршене бурне ферментације раствор се преточи у друге судове у којима се наставља тихо врење. Када се заврши и тихо врење преточи се још једном и добијени раствор сада већ медовина остави се на дозревање неколико месеци.


Медовина добијена оваквим поступком чува се у сувој и хладној просторији. Медовина вино од меда је у исто време пиће, храна , лек итд. Приликом испитивања медовине дошло се до параметара да медовина садржи:
- 13% алкохола
- 5% екстракта
- 0,17% минералних соли.

Треба нагласити да медовина није вештачко пиће јер се добија ферментацијом природног меда , па је због свега што смо навели јако тражено пиће. Медовина је пријатног укуса и изражене ароме која потиче од врсте меда који је коришћен. Моћ медовине за разлику од других пића после конзумирања ( подразумева се у одређеним количинама ) не јавља се главобоља нити неки други негативни симптоми.

Медовина садржи велику количину витамина В и аминокиселине које стимулишу развој протеина који делују позитивно на издржљивост и релаксацију организма. Медовину зову још и “еликсир живота „ због свог састава и јако позитивног деловања на организам.Овај врло вредан напитак делује тако што подстиче апетит , јача и окрепљује организам и успорава старење.


Напомена:
Иако је медовина изузетно користан напитак треба је користити у ограниченим количинама са образложењем да у себи садржи 13 % алкохола.


Bookmark and Share

Mala Pijaca