Zdrava Srbija Instagram

Воћна пчелиња паша


Пчеларство, 05.04.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and ShareЗа наше пчеларство од великог су значаја воћњаци. Све воћке које се код нас претежно гаје (бадем, кајсија, бресква, шљива, трешња, вишња, крушка, јабука, дуња, мушмула, орах и др. ) привалаче пчеле у великој мери због нектара и цветног праха, али и пчеле чине велику услугу воћкама, јер врше опрашивање њихових цветова. Пчеларство и воћарство су гране које се идеално допуњују.

Без пчела већина поменутих воћака не би ни дала или не би дала довољан род. Воћњаци, с друге стране, појачавају пчелињу пашу, а њихов драгоцени нектар и цветни прах имају значајан утицај на брзи развој пчелињих друштава у пролеће. У изразито воћарским рејонима воћњаци могу не само да обезбеде развитак друштава, већ и да дају известан вишак меда (уколико друштва имају довољан број пчела излетница). Цветови „наших“ воћака дају пчелама сразмерно велике количине цветног праха.


Бадем – има крупне бледоцрвенкасте цветове са којих пчеле сакупљају цветни прах и врло мало нектара. Цвета врло рано, фебруара или марта (зависно од климатских услова подручја и године).


Кајсија – обилије цветним прахом, те је пчеле врло радо посећују. Са цветањем почиње рано у пролеће.Бресква – цвета одмах после кајсије, ружичасто црвенкастих цветова који пружају пчелама цветни прах и нектар. Неких година у току лета на лишћу и младарима појављује се и недљика.Шљива – за пчеле је најинтересантнија џанарика. Цветови су ситни, бели и врло миришљави, неких година излучују доста нектара и цветног праха.
Трешња – дивља трешња даје доста нектара и цветног праха, мада и остале трешње спадају у ред добрих медоноша.


Вишња – цвета нешто касније од трешња и углавном даје светни прах.Крушка – пчеле је масовно посећују, када се цветови потпуно развију даје доста праха и нектара. Цветови крушке су беле боје, а најмедоносније су дивље крушке.


Јабука – цвета најдуже од свих воћака. Цветови су пријатног мириса. У изразито јабучарским рејонима неких година даје више нектара него што је потребно за пчелињу дневну потрошњу. Спада у ред добрих поленарица, те се пчелиња друштва после ове паше нагло развијају.


Дуња – цвета после осталих помеутих воћака. Пчеле је радо посећују пошто њени цветови излучују доста нектара. Добра је поленарица.
За успешно опрашивање воћака потребно је да кошнице буду што ближе воћњаку. Ако су сувише удаљене, губе време у прелетању и више растурају по другим биљкама. Због великих круна и раног цветања воћака, те честих захлађења у пролеће, пчеле у воћњацима лете на мање даљине него што то чине у пољу.

Један хектар воћњака треба да буде опрашиван са три јака пчелиња друштва. Ради обостране користи, како за пчеле тако и за добро опрашивање пчелиња друштва би требало да имају довољно велики број пчела излетница. Зато је препоручљиво да се пчелињак посебно спреми за опрашивање, што се постиже уколико се развој пчелињих друштава у рано пролеће убрза благовременим надражајним прихрањивањем.Дејан Стефановић, дипл.инг.пољ.Bookmark and Share

Mala Pijaca