Zdrava Srbija Instagram

Август на пчелињаку


Пчеларство, 10.08.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


У августу почиње нова пчеларска сезона. Од радова у овом месецу зависе приноси у следећој сезони. Август је месец са много топлих и безкишних дана. Жива у термометру показује температуре углавном изнад 30 степени Целзијуса. У већини наших крајева главна пчелиња паша је већ прошла. У неким планинским крајевима цвета планински врес, а има такође и медљиковца са зимзеленог дрвећа и храстовог жира. На теренима где није још кошена отава има ливаде па пчеле ту налазе пашу, али због све хладнијих ноћи медење постепено опада.


У кошницама је легло смањено на 4-6 оквира, пчеле преносе мед са крајњих оквира на средње, да би био ближи пчелињем клупку. Трутови су скоро сасвим истерани из кошнице. Ако нема неке подстицајне паше, матица све слабије носи јаја. Ово се посебно осећа код пчелињих друштава са старијим матицама. Пошто старе пчеле већ изумиру, а број младих је још мали, пчелиња друштва почињу видљиво да слабе. Приликом отварања кошница честа је појава грабежи на пчелињаку.


Почетком августа обавља се један од најважнијих прегледа пчелињих друштава. Тим прегледом се гледа: јачина пчелињег друштва, број запоседнутих и оквира са леглом, квалитет легла и матице, количина хране у кошници, квалитет саћа и његов распоред у централном делу легла, распоред саћа са леглом, медом и поленом, зараженост кошнице болестима итд. Код свих прегледа пчелињих друштава у августу треба водити рачуна да се не појави грабеж на пчелињаку. Дотрајало и старо саће са трутовским леглом треба одстранити из кошнице и претопити. Треба, такође, поскидати све сувишне медишне наставке са кошница и спремити их и добро заштитити од мољца, јер ће нам у идућој сезони добро доћи.


Најважнији посао у августу је стимулативно прихрањивање пчелињих заједница како би матица снела што више јаја. Само здрава и јака пчелиња друштва са преко 30.000 пчела могу да презиме успешно и дочекају прву пчелињу пашу. Уколико се и поред стимулативног прихрањивања пчелињих друштава сва не развијају у друштва са пет оквира легла у другој половини августа, таква друштва треба спојити са јачим друштвима.Пчеле у овом месецу могу да сакупе и одређене количине медљике, која је у зимском периоду погубна за пчеле. Иначе, медљиковац није тако штетан за пчеле у периодима када пчеле могу нормално да излећу из кошнице. Он је веома штетан јер има доста тешко сварљивих материја, које код пчела изазивају пролив. Зато се медљиковац мора обавезно издвојити из кошнице, уколико се појави.


У другој половини месеца треба обавити допуну зимнице оним пчелињим друштвима у којим смо приликом прегледа установили мањак. Колике залихе хране требају пчелама преко зиме? Ту постоје разна мишљења пчелара, али минимум којег се треба придржавати је 15-20 килограма меда. Приликом давања сирупа треба га давати онолико колико пчеле могу током ноћи да прераде. Велики број пчелара шкртари у јесењем прихрањивању и припремању пчелињих друштава за зиму. Готово увек им се то освети. Ако друштва не угину током зиме, она из зиме изађу толико слаба да се не могу развити до прве пролећне паше. Када храњење буде завршено, треба прегледати сва пчелиња друштва, видети да ли су залихе довољне и да ли матица носи јаја. Преглед треба да је што краћи због појаве грабежи. Многи пчелари практикују допуну зимнице вршити касније. Пчеле се прерадом шећерног сирупа у мед веома троше па је због тога потребно ослободити их тог тешког по њих смртоносног рада. Оне пчеле које се легу половином августа треба да на време достигле свој максимум и у другој половини зиме утичу на одгајање већих количина легла.


И још неки послови: наставити борбу против стршљејенова и оса, елиминисати мраве са пчелињака, обезбедити добру вентилацију у кошници, побринути се да појило функционише како треба и имати у виду да је време највећег напада варое.
Небојша Андрић, пчелар са Озрена


Bookmark and Share

Mala Pijaca