Zdrava Srbija Instagram

ДИВЉИ КРАСТАВАЦ


Повртарство, 15.12.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Cyclanthera pedata L


Дивљи краставац зову још и Caigua, или achocha, још много локалних назива (pepino andino, stuffing cucumber итд). То је суптропска пењачица, чије разгранате вреже нарасту и до 5 метара у висну. Порекло: Мексико, Боливија, Перу


Узгаја се ради малих светло зелених плодова који се користе као поврће. Осим плодова још се користе млади избоји и лишће. Захваљујући великој количини фитохемикалија као што су (преко 20 амино киселина, феноли, пептини, липопротеини, флавоноиди, витамини, минерали итд) cyclanthera је изузетно лековито поврће са значајним антиоксидативним деловањем, што је јако важно у свакодневној борби притив слободних радикала.


Главно лековито деловање те повртне културе је смањење нивоа «лошег» холестерола (ЛДЛ-а), а уједно се повећава ниво «доброг» холесетерола (ХДЛ-а) Смањује високи крвни притисак, и стаблизује га. Утиче на смањење нивоа глукозе у крви (иделна допуна прехране за дијабетичаре). Чисти артерије, што је изузетно значајно, решава проблем циркулације крви. Одличан је диуретик (избацијање разних токсина), делује код желудачно цревних проблема. Сматра се да је cyclanthera најефикаснији "упијач масти" и користи се код редукције целулита.



Најједноставније је коришћење свежих плодова који се могу јести као цвежа салата или кувани као вариво. Плодови се могу самлети у сок и користити на тај начин, могу се сушити, самлети и користити као прах. Младо лишће и избоји се могу кувати и јести као вариво или се може направити чај од сушеног лишћа (диабетес). У третману високог притиска користе се осушене и самлевене семенке, које се такође могу користити и код појаве цревних паразита.


Упозорење:
Пацијенти са оштећеном јетром не би требали претерано користити cyclanthera-у.



Бруно Новак проф. др сц.


Bookmark and Share

Mala Pijaca